PSV heeft zondagmiddag een zwaarbevochten zege op VVV-Venlo geboekt. De Eindhovenaren hadden het heel moeilijk in Limburg, maar Hirving Lozano en Denzel Dumfries maakten het verschil.

VVV-Venlo
0 - 1
PSV
PSV

Trainer Mark van Bommel gaf op het PSV-middenveld verrassend de voorkeur aan Michal Sadilek boven Jorrit Hendrix. Op die manier hoopte de oefenmeester te breken met een zwakke reeks in uitduels. Van de laatste zes Eredivisie-wedstrijden buiten Eindhoven wist PSV er slechts twee te winnen. Collega Maurice Steijn paste zijn elftal aan door Chris Kum centraal in de verdediging te zetten; hij moest met zijn kopkracht het gevaar van Luuk de Jong neutraliseren.

Dat lukte aardig. VVV deed het sowieso uitstekend in de eerste helft. De Limburgers kregen onder anderen via Patrick Joosten en Peter van Ooijen zelfs flinke kansen op de openingstreffer, maar PSV-doelman Jeroen Zoet lag in de weg. Aan de andere kant werd PSV ook gevaarlijk. Zo had Angeliño de 0-1 voor het inschieten en had ook Steven Bergwijn de score kunnen openen. Lars Unnerstall, die dit seizoen door VVV gehuurd wordt van PSV, had echter keer op keer een antwoord.

In de rust greep Van Bommel in door Donyell Malen in te brengen voor Mohammed Ihattaren, die het lastig had op het Limburgse kunstgras. Maar ook met Malen erbij had PSV het moeilijk. VVV verdedigde gedisciplineerd en gaf nauwelijks kansen weg. De Jong zorgde met een kopbal uit een corner nog voor wat gevaar, maar opnieuw bood Unnerstall redding. De Duitser vervulde zo een pikante rol tegen zijn officiële werkgever.

In de laatste twintig minuten ging PSV meer risico's nemen, waardoor er achterin ruimte kwam voor counters van de thuisploeg. Ralf Seuntjens profiteerde daar bijna van, maar zijn schot ging naast. Met Cody Gakpo als vervanger van Sadilek voegde Van Bommel extra stootkracht toe aan zijn voorhoede, maar dat leverde eigenlijk nauwelijks mogelijkheden op.

Vijf minuten voor tijd kwam de bevrijdende treffer er alsnog voor PSV, uitgerekend via Hirving Lozano. De Mexicaan speelde zoals wel vaker de laatste maanden een anonieme wedstrijd, maar maakte uiteindelijk wel het verschil. Hij speelde zijn directe tegenstander knap uit en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied droog raak: 0-1. Denzel Dumfries redde zijn ploeg vervolgens met een minstens zo belangrijke actie. De rechtsback haalde een schot op spectaculaire wijze van de doellijn en behoedde zijn ploeg zo voor de 1-1.

PSV kan na een moeizame middag daardoor toch gewoon drie punten bijschrijven, waardoor de voorsprong op Ajax weer groeit naar vijf punten. De Amsterdammers gaan later op de zondag op bezoek bij AZ. Na de interlandperiode, op zondag 31 maart, staan de rivalen tegenover elkaar in de Johan Cruijff Arena.