Uitgerekend Henk Veerman laat Heerenveen ontsnappen aan bekerblamage

SC Heerenveen heeft woensdagavond met bijzonder veel moeite de tweede ronde van het Nederlandse bekertoernooi bereikt. Het was de in genade aangenomen Henk Veerman die zijn club uit het moeras trok. Verder bleven grote stunts uit op de tweede bekeravond.

AFC
AFC
1 - 2
sc Heerenveen

Voorafgaande aan het bekerduel ging het vooral over de spitspositie bij SC Heerenveen, trainer Johnny Jansen besloot immers om Henk Veerman te passeren en heel veel duidelijkheid over die actie kwam er in eerste instantie niet. Na 'een goed gesprek' startte Henk Veerman weer in de spits tegen AFC, maar het duurde lang voordat de lange aanvaller sportief revanche nam.

Voor zijn goal bracht Tweede Divisionist AFC de Eredivisionist namelijk aan het bibberen. Dalian Maatsen zorgde voor spektakel door in de achttiende minuut raak te koppen namens de thuisclub. De Friezen zetten er bijzonder weinig tegenover. Pas in de slotfase werd een blamage voorkomen. Henk Veerman zorgde voor de verlossing met zijn 1-1, waarna het instortte bij AFC. Kort na de gelijkmaker zorgde Filip Stevanovic er met zijn eerste doelpunt in Nederland voor dat SC Heerenveen geen verlenging nodig had tegen de nummer twee uit de Tweede Divisie.

Almere City FC
0 - 2
Go Ahead Eagles

Bij Go Ahead Eagles verliep het allemaal een stuk makkelijker sinds de achttiende minuut. AFC kwam op dat moment op voorsprong tegen SC Heerenveen, Go Ahead deed in die minuut juist Almere City FC pijn. Luuk Brouwers kreeg een penalty mee en benutte die ook zelf. Niet heel gek, want afgelopen weekend toonde Brouwers zich al uiterst kalm. In de extra tijd maakte hij vanaf elf meter de winnende tegen Vitesse. De zege kwam, ondanks een hachelijk moment na een slechte terugspeelbal, niet meer in gevaar. Twintig minuten voor tijd nam Mats Deijl met een frommelgoal de laatste spanning in de wedstrijd weg.

Capelle
Capelle
0 - 3
N.E.C.
N.E.C.

Die spanning werd bij Capelle – NEC al snel weggenomen. Al in de vierde minuut ging het mis achterin bij de club uit de Hoofdklasse, Elayis Tavsan profiteerde optimaal. Vervolgens bleef het eenrichtingsverkeer, met Ali Akman die bijvoorbeeld de lat raakte. Dat gebeurde enkele minuten voor de 0-2, Tavsan verdubbelde met een bekeken schuiver vlak voor rust de marge. Ole Romeny bepaalde vervolgens in de tweede helft de eindstand op 0-3. Zodoende hield doelman Danny Vukovic, die tegen Capelle zijn debuut maakte, meteen zijn doel schoon in zijn eerste duel op Nederlandse bodem.

Fortuna Sittard
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Als nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie had TOP Oss weinig in te brengen tegen Fortuna Sittard. Het was vooral de Eredivisionist met het balbezit en de kansen, maar pas in de dertigste minuut was het raak. Mats Seuntjens maakte de 1-0 en George Cox zorgde nog voor rust voor een tweede doelpuntenfeestje. De Engelse back, die veel kansen kreeg tegen TOP Oss, was ook verantwoordelijk voor de derde en laatste goal van de avond.

GVVV
GVVV
0 - 2
Sparta Rotterdam

Toevallig genoeg werd Sparta Rotterdam in de eerste ronde van het TOTO KNVB-Bekertoernooi gekoppeld aan GVVV. Dat is immers een competitiegenoot van het beloftenelftal van de Rotterdammers. Vorige maand won Jong Sparta met 0-3 van GVVV en daarmee deden de talenten het beter dan de hoofdmacht. In een sterke opstelling kwam Sparta pas laat op gang, na iets minder dan een uur maakte Mario Engels de 0-1 in Veenendaal. Invaller Vito van Crooij liet in de slotfase zien dat hij uiterst effectief kan zijn, met zijn eerste balcontact scoorde hij uit een vrije trap.