Go Ahead Eagles is geen Tottenham Hotspur: Vitesse op pijnlijke wijze onderuit

Vitesse is zondagmiddag door toedoen van Go Ahead Eagles van zijn roze wolk gevallen. Drie dagen na de Conference League-triomf tegen Tottenham Hotspur gingen de Arnhemmers onderuit tegen Go Ahead Eagles. De beslissing viel pas in de blessuretijd.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
Go Ahead Eagles

Het zo grillig aan het seizoen begonnen Vitesse was de laatste weken nog zo op dreef. Achtereenvolgens Feyenoord, NEC en natuurlijk Tottenham Hotspur moesten in de voorbije weken het hoofd buigen voor de formatie van Thomas Letsch.

In al die wedstrijden gaf Vitesse weinig weg, waardoor Go Ahead Eagles zichzelf een slechte dienst leek te bewijzen door al na drie minuten op achterstand te komen. Na een handsbal van Jay Idzes en een VAR-check ging de bal op de stip, waarna Loïs Openda succesvol aanlegde.

Wie dacht dat Vitesse een makkelijke middag zou wachten, kwam bedrogen uit. Go Ahead Eagles bood de Arnhemmers uitstekend partij en meldde zich meermaals dreigend in de buurt van het doel van de thuisploeg. Na een klein half uur ontsnapte Vitesse aan de gelijkmaker, toen zowel Marc Cardona als Iñigo Córdoba faalde in de afwerking. Vlak daarna konden Luuk Brouwers en Bas Kuipers niet toeslaan bij een chaotische situatie, waardoor het pover spelende Vitesse ging rusten met een 1-0 voorsprong.

Ook na de onderbreking haalde Vitesse niet het niveau van afgelopen donderdag tegen Tottenham Hotspur, al schoot Oussama Darfalou kort na rust nog wel op de paal. Daarna verzandde de thuisploeg weer in het stroperige en slordige veldspel van in de eerste helft. Go Ahead Eagles rook zijn kans en herstelde na 53 minuten de balans via Córdoba. De Spanjaard profiteerde van geknoei in de opbouw bij Vitesse.

Letsch probeerde zijn team van nieuw elan te voorzien met het vervangen van Darfalou voor Nikolai Baden Frederiksen, maar ook de Deen kon zijn team niet over het dode punt heen helpen. Sterker nog: Go Ahead Eagles trok aan het langste eind dankzij een benutte strafschop van Brouwers in de blessuretijd. Het was doelman Markus Schubert die in de ogen van de arbitrage een overtreding had begaan op Bas Kuipers. De promovendus vindt zo aansluiting met de middenmoot, terwijl Vitesse dure punten verliest in de strijd om Europees voetbal.

Vitesse vervolgt het seizoen zaterdagavond met een bezoek aan SC Heerenveen. Go Ahead Eagles treft volgende week zondag in eigen huis Fortuna Sittard, maar moet woensdag eerst op bezoek bij Almere City FC in het KNVB-bekertoernooi.