Uitgerekend Bony de beul van Swansea City

Stoke City heeft onder aanvoering van Joe Allen en Wilfried Bony het thuisduel met Swansea City omgezet in een 3-1 overwinning. Uitgerekend de twee ex-Swansea-spelers hadden een groot aandeel in de derde Premier League-zege op rij.

Stoke begon dramatisch aan het seizoen, maar toonde in de laatste vier competitieduels met acht punten verbetering. Tegen Sunderland (2-0) en Hull City (0-2) werden bovendien de eerste overwinningen van het seizoen geboekt. Dat ging allemaal nog wel zonder goals van Bony, die in zes competitieduels nog verstoken was gebleven van treffers.

De tegenstander van vanavond, het eveneens dramatisch presterende Swansea City, wist maar al te goed dat de Ivoriaanse spits wel degelijk weet wat scoren is. De voormalige Vitesse-aanvaller kwam tussen 2013 en 2015 tot 35 doelpunten in 70 officiële duels.

En alsof het zo moest zijn maakte Bony uitgerekend tegen Swansea een einde aan een serie van twintig competitiewedstrijden zonder doelpunt. Joe Allen, nota bene in het verleden ook onder contract bij Swansea, was met een allesbehalve goed geraakte inzet de aangever bij het openingsdoelpunt. Voor Bony was het vervolgens een koud kunstje zijn eerste goal van 2016 binnen te lopen.

Lang kon Stoke niet genieten van de voorsprong, want in de achtste minuut was het alweer 1-1. Op aangeven van Gylfi Sigurdsson kopte Wayne Routledgde binnen. In het vervolg van het eerste bedrijf kregen beide ploegen kansen, maar mocht Swansea van geluk spreken dat het bij rust 1-1 was. Stoke raakte via Charlie Adam (twee keer) en Marko Arnautovic tot drie keer toe de paal.

Na tien minuten in de tweede helft was het vervolgens alsnog raak. De al halverwege in de eerste helft voor de geblesseerd afgehaakte Xherdan Shaqiri ingevallen Ramadan Sobhi kapte en draaide zichzelf vrij en zag zijn inzet via Alfie Mawson in het Welshe doel gaan: 2-1. Bij die eigen goal bleef het niet, want in de 73ste minuut verdubbelde Bony zijn seizoens- en jaarproductie. Opnieuw was Allen de aangever. Beide ploegen waren vervolgens nog dicht bij een treffer, maar de laatste keer dat er flink geklapt werd was bij de publiekswissel voor Bony.

De opleving van Stoke heeft de ploeg van Bruno Martin Indi en Erik Pieters, die allebei in de basis startten, inmiddels naar de twaalfde plaats gebracht. Swansea bungelt nog steeds in de onderste regionen; op de negentiende plek met slechts vijf punten. Ook Mike van der Hoorn en Leroy Fer, die allebei aan de aftrap stonden, konden niet voorkomen dat de nieuwe manager Bob Bradley ook na drie duels nog zonder overwinning is.