Uitblinker Martínez verklapt geheim van Argentijnse strafschop in WK-finale

Reacties

Emiliano Martínez was een van de meest besproken spelers op het WK in Qatar. De doelman werd de held in twee strafschoppenreeksen van wereldkampioen Argentinië. Woensdag verklapte hij een geheim.

Uitblinker Martínez verklapt geheim van Argentijnse strafschop in WK-finale
© Pro Shots
Argentinië
Argentinië
ns
3 - 3
Frankrijk
Frankrijk

In de finale tegen Frankrijk, die na een thriller beslist moest worden vanaf de stip, groeide Martínez uit tot de grote man. In tegenstelling tot collega Hugo Lloris, die overal naast greep, kon de Argentijn wel reddend optreden. Aanvankelijk moest hij nog zijn meerdere kennen in een poging van Kylian Mbappé, maar nadat Lionel Messi namens de Zuid-Amerikanen ook raak had geschoten, was het de beurt aan Kingsley Coman.

Martínez ging de goede hoek in en stopte de inzet van Coman. Een show volgde, maar wat niemand wist, is dat de doelman ook allang een plan had gemaakt voor de volgende strafschop. Toen Paulo Dybala moest aantreden, was reeds bepaald waar de bal zou belanden. De aanvaller schoot namelijk door het midden. Een tip van de doelman.

'Ik heb tegen al mijn ploeggenoten gezegd: zodra ik de eerste strafschop pak, moet de volgende van ons recht door het midden', vertelde Dibu in een podcast met Arsenal-legende Ian Wright. Dybala volgde de raad met succes op. Martínez vindt de redenering volkomen logisch. 'Dat komt voort uit de lessen psychologie die ik jaren heb gevolgd.’

De huidige doelman van Aston Villa, knap vijfde in de Premier League, heeft er een haarfijne theorie voor. 'Doordat je de eerste strafschop stopt, komt de druk namelijk vol op de andere keeper te staan. Dus gaat hij sowieso duiken. Keepers willen er niet dom uitzien in een WK-finale. Maar dat is het wel als je in het midden blijft staan en de bal alsnog de hoek ingaat.'

Uiteindelijk schoot Aurélien Tchouaméni ook nog naast. De Argentijnen bleven foutloos, waardoor de wereldtitel werd veroverd. Dat zorgde in eigen land voor knotsgekke taferelen, waar ook Martínez zelf een hoofdrol opeiste.

Hugo Lloris ging na de misser van Coman de hoek in, waardoor Dybala scoorde.
© Pro Shots
Hugo Lloris ging na de misser van Coman de hoek in, waardoor Dybala scoorde.
Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.