Uitblinkende Ødegaard baalt bij Noorwegen, pak slaag voor Tadic

Martin Ødegaard heeft zich vrijdag van zijn beste kant laten zien in de EK-kwalificatiereeks, al won hij met Noorwegen uiteindelijk niet van Roemenië. Ajax-uitblinker Dusan Tadic beleefde een horroravond.

Groep A:

Tsjechië
Tsjechië
2 - 1
Bulgarije
Bulgarije

In de groep waar Engeland koploper is met zes punten uit twee wedstrijden begon Bulgarije goed op bezoek bij Tsjechië. Ismaïl Isa kopte al na drie minuten de 0-1 binnen. Een kwartier later trok Patrik Schick, die de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg, de gelijkmaker binnen. Diezelfde Schick zorgde vlak na rust na een indrukwekkende rush voor de 2-1 voor de Tsjechen. Dat doelpunt bleek voldoende voor de overwinning voor Tsjechië, waar PSV-talent Michal Sadílek op de bank bleef en dus nog even moet wachten op zijn debuut.

Montenegro
Montenegro
1 - 1
Kosovo
Kosovo

De politiek zeer beladen wedstrijd tussen Montenegro en Kosovo werd opengebroken door een oude bekende. Het enige doelpunt van de eerste helft werd namelijk gemaakt door Milot Rashica. De oud-speler van Vitesse zette in de 25ste minuut de 0-1 op het scorebord. Voldoende voor een overwinning was het niet, want Montenegro kwam veertien minuten voor tijd op gelijke hoogte via Stefan Mugosa.

Luxemburg

In Nederland kwam hij niet verder dan de reservebank van Telstar, maar bij Luxemburg is Gerson Rodrigues hard op weg om de grote man te worden. De aanvaller, die tegenwoordig in Japan speelt, zette zijn land in de twintigste minuut op voorsprong tegen Litouwen. Voor dat laatste land ging het vlak voor rust van kwaad tot erger toen Saulius Mikoliunas zijn tweede gele kaart ontving. Toch slaagde Litouwen er nog in om een punt te pakken. Een kwartier voor tijd zette Arvydas Novikovas de 1-1 op het scorebord.

Oekraïne
Oekraïne
5 - 0
Servië
Servië

Sterspeler Dusan Tadic kon geen vuist maken tegen Oekraïne. Het thuisland speelde Servië van het kastje naar de muur en dat het bij rust slechts 2-0 stond, was het enige geluk van de bezoekers. Met een uitblinkende Oleksandr Zinchenko, bij zijn club Manchester City linksback maar voor zijn land de nummer 10, werd Servië in een tijdsbestek van twee minuten heel veel pijn gedaan. Viktor Tsigankov was trefzeker in de 26ste en 28ste minuut. Dat Yevhen Konoplyanka direct na rust de 3-0 maakte, liet zien dat Servië niet in staat was in een hogere versnelling te gaan spelen. Roman Yaremchuk maakte het feestje in Oekraïne nog binnen het uur compleet: 4-0. De totale offday van Servië werd nog maar eens benadrukt toen Konoplyanka met zijn tweede van de avond de eindstand bepaalde op 5-0.

Ierland

Bij de Denen hadden Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Lasse Schöne (Ajax) een basisplaats, net als uiteraard sterspeler Christian Eriksen. Het was Eriksen die in de eerste helft ook de beste man was bij Denemarken. Met een vrije trap was de spelmaker dicht bij de 1-0, terwijl ook Martin Braithwaite een prima kans kreeg. Toch bleef Ierland vrij eenvoudig op de been. Uiteindelijk werd de Deense druk Ierland in de 76ste minuut, toen Kasper Dolberg al tien minuten binnen de lijnen stond als invaller, teveel. Pierre-Emile Højbjerg kopte hard raak: 1-0. De Deense blijdschap was echter van korte duur, want Shane Duffy bezorgde Ierland vlak voor tijd toch nog een punt.

Spanje

Spanje gaf bij de Faeröer de overtuigende start van de kwalificatiereeks een vervolg. Assistent Robert Moreno, die de nog immer door persoonlijke omstandigheden afwezige Luis Enrique vervangt, zag als eindverantwoordelijk op de Spaanse bank hoe in de eerste helft het pleit in Spaans voordeel beslecht werd. De treffer van Klaemint Olsen was niet meer dan een doekje voor het bloeden voor de gastheren, die zelf bijdroegen aan hun ondergang. Doelman Teitur Gestsson werkte na een schot van Isco de bal knullig in eigen doel. Het was de derde Spaanse treffer na de eerdere goals van Sergio Ramos en Jesús Navas.

José Gayá voegde na rust nog een Spaanse treffer toe aan de zeker voor Santi Cazorla bijzondere avond. De 34-jarige middenvelder was na zijn horrorblessure voor het eerst sinds 1.299 dagen weer opgeroepen en speelde tegen Faeröer de hele wedstrijd.

Noorwegen
Noorwegen
2 - 2
Roemenië
Roemenië

Martin Ødegaard wist na de openlijke kritiek op landgenote Ada Hegersberg, de winnaar van de Gouden Bal, de schijnwerpers op zich gericht. De aanvallende middenvelder kon zich tegen Roemenië op het veld onderscheiden. In de 56ste minuut werd zijn schot van afstand gekraakt, waarna Tarik Elyounoussi in de rebound wel trefzeker was. Ødegaard tekende halverwege de tweede helft voor de genadeklap. Op aangeven van Joshua King maakte hij met zijn eerste interlandtreffer ogenschijnlijk een einde aan de Noorse onzekerheid. Claudiu Keseru verpestte de Noorse avond van Ødegaard door twee keer te scoren namens Roemenië.

Zweden
Zweden
3 - 0
Malta
Malta

Zweden onderstreepte zijn tweede plaats met een zege op Malta. De snelle treffer van Robin Quaison, die attent was na de gekeerde kopbal van Marcus Berg, kreeg ondanks de nodige kansen lange tijd geen vervolg. Vijf minuten na rust kwam de 2-0 op het scorebord. Viktor Claesson mocht daarbij berg danken voor het voorwerk, want de assist van de voormalig Eredivisie-spits met borst en hak mocht er zijn. Bergs vervanger Alexander Isak droeg nog bij aan de Zweedse feestvreugde door in de 81ste minuut zijn invalbeurt extra cachet te geven met de 3-0.