UEFA wijst Duitsland aan als organisator EK 2024

Duitsland mag in 2024 de zeventiende editie van het EK organiseren. Dat heeft de stemming onder de zeventien bestuursleden van de UEFA, onder wie Michael van Praag, donderdagmiddag op het hoofdkwartier in Nyon uitgewezen.

UEFA wijst Duitsland aan als organisator EK 2024

De evaluatiecommissie van de Europese voetbalbond sprak eerder al een lichte voorkeur uit voor het bid van Duitsland, dat de plannen vanochtend net als Turkije nog een keer mocht presenteren aan de leden van het uitvoerend comité van de UEFA. Zo behoefde geen van de tien voorgestelde stadions van Duitsland, in 2006 nog gastland van het WK, te worden opgeknapt en waren ook andere voorwaarden als de infrastructuur en de hotelcapaciteit in de speelsteden beter verzorgd volgens het UEFA-rapport.

Voor Duitsland is het de tweede keer dat het organisator is van het EK, maar de eerste keer sinds de eenwording in 1990. In 1988 werd Nederland Europees kampioen in West-Duitsland. Tijdens de eerstkomende Europese eindronde, de jubileum-editie van 2020 wordt in verschillende landen gespeeld, is Duitsland ook vertegenwoordigd met München als speelstad. Dat was blijkbaar geen obstakel voor het binnenhalen van de Europese eindronde van vier jaar later, dat het derde eindtoernooi zal zijn met 24 deelnemers.

Voor Turkije is het de tweede keer dat het naast de organisatie van een EK grijpt. Frankrijk sleepte het toernooi van 2016 binnen met slechts één stem meer. De Turken hadden goede hoop de Europese eindronde nu wel binnen te halen, ondanks zorgen over de situatie rond de mensenrechten in het land en de beperkte hotelcapaciteit in enkele speelsteden. De UEFA noemde het in het aanbevelingsrapport ook een risico dat er nog het nodige werk aan de stadions en de infrastructuur moest worden verricht.

DUITSE SPEELSTEDEN EK 2024

Stad Stadion Capaciteit
Berlijn Olympiastadion 74.461
Dortmund Signal Iduna Park 65.849
Düsseldorf Merkur Spiel-Arena 51.031
Frankfurt Commerzbank-Arena 48.387
Gelsenkirchen Veltins-Arena 54.740
Hamburg Volksparkstadion 52.245
Keulen RheinEnergie Stadion 49.827
Leipzig Red Bull Arena 49.539
München Allianz Arena 70.076
Stuttgart Mercedes-Benz Arena 54.697
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen