UEFA straft keihard in racismezaak: tien duels schorsing

Reacties

Ondréj Kúdela heeft een schorsing van tien duels opgelegd gekregen door de UEFA. De verdediger van Slavia Praag misdroeg zich in de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC en moet nu dus tien duels missen in competities van de Europese voetbalbond.

UEFA straft keihard in racismezaak: tien duels schorsing
© Pro Shots

Kúdela kreeg het in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Rangers in de achtste finale van de Europa League aan de stok met Glen Kamara. De 34-jarige Tsjech zou zich daarbij racistisch hebben uitgelaten. De Schotten reageerden woedend en de UEFA startte een onderzoek.

De UEFA heeft Kúdela schuldig bevonden, zo is woensdag duidelijk geworden. De Europese voetbalbond benoemt dat de achtvoudig international geschorst is voor racistisch gedrag. Kúdela heeft één duel van de schorsing van tien wedstrijden al uitgezeten. Hij kwam bij de uitwedstrijd tegen Arsenal in de kwartfinale van de Europa League vanwege een voorlopige schorsing niet in actie. Slavia Praag speelde met 1-1 gelijk in Noord-Londen en speelt donderdagavond de return in eigen huis.

Nog pijnlijker dan het missen van die Europa League-wedstrijden is voor Kúdela waarschijnlijk dat hij het EK moet missen. In de vorige drie interlands was de routinier nog basisspeler bij de nationale ploeg, maar EK-deelname zit er niet meer in want ook het Europees kampioenschap is een UEFA-competitie. Met de straf geeft de Europese voetbalbond dus een duidelijk signaal af tegen racisme.

Rangers FC is dan ook tevreden met de uitkomst van het onderzoek. In een statement op de clubwebsite schrijven de Schotten: 'Dit ondersteunt niet alleen het bewijs van Glen Kamara, maar onderschrijft ook de ernst van de opmerkingen. Wel vinden we dat de sanctie voor onze speler (Kamara zelf is ook geschorst na zijn reactie, red.) te hoog is. We hebben een bericht naar de UEFA gestuurd op zoek naar opheldering, we hebben de intentie om de schorsing aan te vechten.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.