UEFA-plan voor nieuwe CL lekt uit: afschaffing groepsfase

Reacties

De UEFA heeft grootse plannen met de Champions League. De Europese voetbalbond heeft deze plannen al voorgelegd aan de competitieorganisatoren en daarbij zijn de contouren van een eventueel nieuwe competitie uitgelekt.

UEFA-plan voor nieuwe CL lekt uit: afschaffing groepsfase
© Pro Shots

Vrijdag zit de UEFA met vertegenwoordigers van de grootste competities in Europa om te bespreken wat er na 2024 gaat gebeuren met de Champions League. Tot dat jaar ligt het concept van het elitetoernooi, een groepsfase met daarna een knock-outfase, vast. Het was al bekend dat de Europese voetbalbond bezig was met een andere opzet van de competitie, maar tot op heden was het onduidelijk voor welke stijl de UEFA zou gaan.

In de afgelopen edities van de Champions League kwam het regelmatig voor dat de laatste groepswedstrijden niet meer belangrijk waren voor de eindstand, omdat grote clubs al zeker waren van een plek in de knock-outfase. Daar wil de UEFA verandering in brengen.

Het idee van de UEFA bestaat nog steeds uit het indelen van clubs op basis van potten, maar daarna wordt het groepssysteem losgelaten. In plaats daarvan speelt een club tegen in totaal tien verschillende tegenstanders, verdeeld over thuis- en uitwedstrijden. Via een gewogen loting is de route naar de knock-outs voor iedere club anders. In totaal doen er 32 clubs mee aan het toernooi, maar een uitbreiding naar 36 teams behoort ook tot de ideeën. 

Na die tien duels worden de resultaten meegenomen in één grote competitiestand, waarna duidelijk wordt welke clubs goed genoeg hebben gepresteerd om direct door te gaan naar de eindfase van de nieuwe Champions League.

Volgens het Zwitserse model dat de UEFA wil gaan hanteren na 2024, gaan de acht bovenste teams na de tien wedstrijden rechtstreeks door naar de knock-outfase. De zestien teams die volgen (plek 9 t/m 24) krijgen via play-offs een herkansing om zich alsnog naar de volgende ronde te voetballen.

Met dit systeem zijn er in een eerder stadium meer topwedstrijden te zien in de Champions League, wat financieel gezien aantrekkelijk is voor deelnemende clubs en de UEFA zelf. Daarnaast worden er meer duels gespeeld en is het eerste deel van het toernooi tot aan het einde spannender.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.