UEFA laat clubs met dezelfde eigenaars onder voorwaarden toe in Europa

Reacties

Zes clubs hebben speciale toestemming van de UEFA gekregen om dit seizoen in Europa uit te komen. Dit was nodig omdat diverse clubs dezelfde eigenaars hebben en dit is in strijd met de Europese voetbalregels.

UEFA laat clubs met dezelfde eigenaars onder voorwaarden toe in Europa
© Pro Shots

Om belangenverstrengeling te voorkomen wil de UEFA niet dat clubs met dezelfde eigenaren in Europa uitkomen. Dit seizoen geldt dat voor de volgende samenwerkingen: Aston Villa en Vitória Guimarães, Brighton & Hove Albion en Union Sint-Gillis en AC Milan en Toulouse. De UEFA heeft inmiddels bevestigd dat deze clubs gewoon Europees actief mogen zijn.

De Europese bond kwam tot dit besluit, door diverse maatregelen die werden genomen bij de clubs. Zo stapten diverse bestuursleden op bij Toulouse om de invloed van de eigenaars te verminderen. De UEFA ging hierdoor akkoord, maar stelde wel voorwaarden aan de deelname.

Zo mogen samenwerkende clubs vanaf nu niet meer met elkaar handelen. Spelers mogen tot en met september 2024 niet op huur- of permanente basis overstappen. Clubs mogen ook geen commerciële of technische samenwerkingen aangaan en mogen ook geen gezamenlijke scouting- of spelersdatabase gebruiken.

Veel clubs hebben dus nu de duidelijkheid die ze nodig hebben richting het komende seizoen, voor Osasuna is die duidelijkheid er nog niet. De Spanjaarden werden verbannen door de UEFA, omdat ze in het seizoen 2013/14 bij een matchfixingschandaal waren betrokken. De UEFA wil Osasuna niet in Europa hebben, de club is naar het CAS gestapt om dat alsnog af te dwingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.