UEFA-idee verklapt: 'Oekraïense clubs rechtstreeks naar groepsfase'

Reacties

De UEFA heeft momenteel een plan in beraad om Oekraïense clubs rechtstreeks toe te laten tot de Europese hoofdtoernooien. Dit verklapte SK Dnipro-1-trainer Igor Jovicevic, die van deze regeling zou profiteren als het idee daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.

UEFA-idee verklapt: 'Oekraïense clubs rechtstreeks naar groepsfase'
© Pro Shots

Door de oorlog in Oekraïne is de competitie in het land definitief stilgelegd, gemiddeld speelde elke club zo'n achttien competitiewedstrijden dit seizoen. Het levert richting het nieuwe seizoen zorgen op voor de UEFA, Oekraïne mag immers volgens de coëfficiëntenlijst vijf clubs afvaardigen voor Europees voetbal.

Jovicevic doet een groot plan uit de doeken. 'Voor zover ik weet is de UEFA voortdurend in gesprek met de bond van Oekraïne om naar een oplossing te zoeken. Er is nu een voorstel om clubs uit Oekraïne rechtstreeks toe te laten tot de groepsfases van Europese competities. De reden is dat er geen kwalificatiewedstrijden gespeeld kunnen worden in oorlogsgebied.'

Het idee wordt goed ontvangen door Jovicevic, niet in de laatste plaats omdat hij met zijn team zou profiteren. SK Dnipro stond derde op het moment dat de competitie afgebroken werd. 'We gaan zien of dit überhaupt mogelijk is, het zou een grote uitzondering betekenen. Maar met deze concessie zou de UEFA onze clubs helpen in deze moeilijke periode.'

In de oorspronkelijke ticketverdeling van Oekraïne maakten twee clubs kans op Champions League-voetbal, in het (niet afgeronde) bekertoernooi was een Europa League-ticket te verdienen en twee clubs kregen startbewijzen voor het voorportaal van de Conference League. Shakhtar Donetsk was de koploper ten tijde van het stilleggen van de competitie.

Nederland mag voor volgend seizoen vijf clubs afstaan aan Europa, het is onduidelijk of dit plan gevolgen zou hebben voor de huidige ticketverdeling in de Eredivisie. 

Prestatie Ticket
Kampioen Groepsfase Champions League
Nummer 2 Derde voorronde Champions League
Nummer 3 Play-offs Europa League
Nummer 4 Derde voorronde Conference League
Winnaar play-offs Tweede voorronde Conference League
Premier League

Stand Premier League 2021/2022

Oekraïne

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Sjachtar Donetsk
18
15
2
1
49-10
+39
47
2
Dinamo Kiev
18
14
3
1
47-9
+38
45
3
Dnipro-1
18
13
1
4
35-17
+18
40
4
Zarja Loegansk
18
11
3
4
37-19
+18
36
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.