UEFA bevestigt: Rusland wil EK 2028 of EK 2032 organiseren

Reacties

Hoewel Rusland momenteel zelf is geschrapt uit de WK-kwalificatiecampagne wil de voetbalbond wel een last-minute gooi doen naar de organisatie van het EK 2028 of EK 2032. De UEFA heeft dit woensdagavond bevestigd. 

UEFA bevestigt: Rusland wil EK 2028 of EK 2032 organiseren

Dinsdag leek alles er nog op te wijzen dat het EK van 2028 toegewezen zou worden aan Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland. Die vijf landen lieten dinsdag weten dat er een gezamenlijk bid was ingediend bij UEFA.

De toewijzing aan het kwintet leek een formaliteit. De verwachting was immers dat voor de deadline van woensdagavond geen andere aanmeldingen meer zouden komen. Rusland heeft zich echter gemeld en ook Turkije wil het EK van 2028 organiseren. Deze twee landen hebben ook interesse in het EK van 2032; voor dit toernooi geldt Italië als de concurrent. 

Met de officiële aankondiging stellen de Russen de UEFA direct voor een dilemma. Vanwege de oorlog met Oekraïne werden niet alleen de Russische teams geweerd uit de Europese toernooien, de nationale ploeg werd ook geschrapt uit de WK-kwalificatie. De RFU protesteerde nog wel tegen die besluiten, maar haalde in beide gevallen bakzeil bij het internationale sporttribunaal (CAS).

Op 7 april zal de UEFA de toewijzing bekendmaken. De beoogde gastheer heeft dan tot het einde van het kalenderjaar om alle seinen op groen te krijgen en een garantie af te geven dat de organisatie geen onoverkomelijke problemen op zal leveren.

Het EK van 2028 is mogelijk het eerste EK met 32 ploegen. Over twee jaar zal in Duitsland nog met 24 landen worden afgetrapt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.