UEFA-aanbeveling: mogelijk goed nieuws voor Ajax, flinke domper voor Utrecht

Reacties

De UEFA staat het landen toe de competities niet uit te spelen. Dat is donderdag besloten door het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. Mochten de competities niet worden uitgespeeld, is het ideale scenario dat de tussenstand bepaalt wie zich plaatst voor de Champions League en Europa League.

UEFA-aanbeveling: mogelijk goed nieuws voor Ajax, flinke domper voor Utrecht
© Pro Shots

Dat zou betekenen dat Ajax zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase van de Champions League, mits de winnaar van dit jaar zich ook via de competitie voor het toernooi kwalificeert. Het is op dit moment nog totaal onduidelijk of dat het geval is, aangezien nog niet bekend is wat er met het restant van de CL-editie van dit seizoen gaat gebeuren.

AZ moet zich dan als nummer twee via de voorronde voor het miljardenbal zien te kwalificeren. Feyenoord, PSV en Willem II plaatsen zich dan voor de (voorronde van de) Europa League. Dat is een hard gelag voor FC Utrecht, dat de KNVB-bekerfinale bereikt had en met een duel minder gespeeld drie punten achter staat op Willem II.

Maar omdat de UEFA wil dat de kwalificatie voor de Champions League en Europa League gebeurt op basis van het aantal punten per wedstrijd, trekt FC Utrecht aan het kortste eind. Willem II heeft namelijk 1,69 punten per wedstrijd, terwijl FC Utrecht staat op 1,64 punten.

Richtlijnen
Er moet een aantal richtlijnen in acht worden genomen door de nationale bonden. De procedure moet geschieden op basis van 'objectieve, transparante en eerlijke principes'. De uiteindelijke beslissing is in handen van de relevante nationale autoriteiten.

De UEFA behoudt zich wel het recht voor om een inschrijving te weigeren. Dit is het geval als een competitie wordt beëindigd, hoewel er mogelijk wel door had kunnen worden gespeeld. In Nederland is dit vanzelfsprekend niet het geval: tot 1 september is er geen georganiseerd voetbal mogelijk. Verder kan de UEFA de keuzes van de bonden weigeren als niet is voldaan aan het criterium van de sportieve gronden.

Uitleg over UEFA-aanbeveling: over Ajax, AZ en hoe nu verder

In een eerder stadium drong de UEFA er bij bonden nog op aan de competities af te maken. Inmiddels is dat standpunt duidelijk afgezwakt. Al doet de Europese voetbalunie nog steeds een klemmend appel op de bonden om door te spelen, zodra dat verantwoord is. Bij een landelijk verbod is dit niet mogelijk, zo ziet de UEFA in. De stekker mag ook uit het seizoen worden getrokken als 'er onoverkomelijke economische problemen ontstaan bij het doorspelen.'

Dreigement
Begin deze maand uitte de UEFA in een brief nog een verkapt dreigement aan competities die een streep wilden zetten door het seizoen. De Belgische Pro League had vlak daarvoor besloten de stekker eruit te trekken en ook in Nederland gingen de eerste stemmen op om te stoppen met de competitie.

'UEFA behoudt zich het recht voor om te beoordelen of clubs worden toegelaten tot de UEFA-competities van 2020/21, in lijn met de relevante regelgeving rond de betreffende competities', stond er onder meer in de brief. Nu duidelijk is dat de coronacrisis nog lang niet is beteugeld, wijkt de UEFA af van zijn eerder ingenomen standpunt. Dinsdag gaf de Europese voetbalunie al aan dat er uitzonderingen mogelijk zijn.

Eredivisie
Op diezelfde dag werd bekend dat het bestuur betaald voetbal het voornemen heeft het seizoen 2019/20 niet uit te spelen naar aanleiding van het verbod op evenementen tot 1 september. Vrijdag gaan de clubs met elkaar in gesprek wat dat betekent voor bijvoorbeeld de eindstand en welke teams Nederland in een nieuw Europees seizoen vertegenwoordigen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.