Udinese en Roma rekenen op veelscorende clubiconen

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 28ste speelronde is dat het duel tussen Udinese en AS Roma van zaterdagavond (20.45 uur).

Udinese en Roma rekenen op veelscorende clubiconen


UDINESE
Klassering 9de plaats (40 punten uit 27 duels)

Vorm Udinese heeft, na een moeizame competitiestart, zijn eerste doel bereikt. Vorige week zondag tijdens de 0-1 zege bij Pescara behaalde het team van trainer Francesco Guidolin de grens van veertig punten, het aantal dat normaliter lijfsbehoud garandeert. Wetende dat Udinese in dertien thuisduels slechts eenmaal verloor (1-4 tegen Juventus), hoopt de oefenmeester stiekem op meer. 'De ambitie blijft met Udinese opnieuw Europees voetbal te behalen. Het zal moeilijk worden, maar iets zegt me dat een derde keer op rij mogelijk is.'

Udinese strandde dit seizoen in de laatste play-off van de Champions League tegen Sporting Braga. In de groepsfase van de Europa League eindigde het kansloos als laatste met slechts vier punten.

Opvallend Antonio Di Natale maakte tegen Pescara zijn 150ste Serie A-treffer voor Udinese. De 35-jarige spits is al jaren topscorer aller tijden van zijn huidige werkgever. Lorenzo Bettini volgt op grote afstand met 67 competitiedoelpunten. Di Natale heeft nog wel de uitdaging wat scoren betreft. De voorbije drie seizoenen maakte de 42-voudige international er minimaal twintig; vanaf 2009/10 finishte hij met 29, 28 en 23 treffers.

Di Natale heeft overigens wel aangegeven te twijfelen over een vervolg van zijn loopbaan. 'Ik heb nog geen last van mijn leeftijd, na twintig jaar in het voetbal. Maar het trainen, dat begint me op te breken. Ik geniet nog enorm van de wedstrijden, maar zal in juni pas de knoop doorhakken of ik nog verder ga.'

Afwezigen Benatia, Pinzi, Lazzari, Pasquale

AS ROMA
Klassering 7de plaats (43 punten uit 27 duels)

Vorm AS Roma heeft veel zelfvertrouwen uit de laatste competitiewedstrijden gehaald. De revolutionaire ingreep van trainer Aurelio Andreazzoli te kiezen voor de driemansachterhoede heeft goed uitgepakt. De Paraguyaanse rechtsback Iván Piris is verhuisd naar het centrum ter ondersteuning van de Argentijn Nicolás Burdisso en Braziliaan Marquinhos (tegen Genoa vervangen door de pas achttienjarige Alessio Romagnoli). De vaste linkerverdediger Federico Balzaretti voetbalt nu als wingback. Met als resultaat dat AS Roma in de laatste vier wedstrijden meer zekerheid achterin had. Drie tegengoals in de laatste drie duels is een duidelijke verbetering na het zeer open, riskante voetbal onder Zdenek Zeman.

De interim-coach zou overigens graag als trainer aanblijven bij de Romeinen. 'Daar ben ik eerlijk over, ik vind dat ik het verdiend heb om door te mogen gaan. Maar wat er ook gebeurt. Ik zal me schikken in mijn rol. Ik heb het bij deze club namelijk enorm naar mijn zin.'

Opvallend Francesco Totti scoorde drie keer in de laatste vier duels. Tijdens de 3-1 zege op Genoa maakte hij zijn 225ste goal in de Serie A. Daarmee is de clubicoon op gelijke hoogte gekomen met Gunnar Nordahl, sinds 1958 de op-een-na trefzekerste speler van de Italiaanse competitie aller tijden. Alleen Silvio Piola moet Totti nog voor zich dulden. Die maakte er tussen 1929 en '54 niet minder dan 274.

Afwezigen Marquinhos, Pjanic, Destro

AS Roma kan heel behoorlijke cijfers overleggen in Udine. Van de 38 uitwedstrijden tegen Udinese is de onderlinge balans nagenoeg gelijk. Beide teams wonnen veertien keer, de overige tien duels bleven onbeslist. De laatste vijf thuisduels scoorde Antonio Di Natale evenzoveel keer.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Udinese - AS Roma 1-3
2008/09 Udinese - AS Roma 3-1
2009/10 Udinese - AS Roma 2-1
2010/11 Udinese - AS Roma 1-2
2011/12 Udinese - AS Roma 2-0


Tekst: Vincent Okker



Bekijk hier al onze video's