Twintig keer zo duur: United had Maguire al op de plank liggen

Reacties

Het oneindige getouwtrek bleek toch eindig. Maandag bracht Manchester United naar buiten dat het Harry Maguire voor 88 miljoen euro overnam van Leicester City. En dat terwijl de duurste Britse verdediger aller tijden al eerder in beeld was - voor een fractie van de nu neergelegde som.

Twintig keer zo duur: United had Maguire al op de plank liggen

Het is de zomer van 2013 in Manchester. Sir Alex Ferguson heeft zijn tijdperk op Old Trafford beëindigd en zijn scepter in de handen van David Moyes gelegd. Voor hij de deur definitief achter zich dichttrekt bespreekt Ferguson nog wat zaken met zijn opvolger. Daarbij laat hij ook de naam van Harry Maguire vallen.

De jonge verdediger staat op dat moment onder contract bij Sheffield United. Hij is pas negentien jaar, maar heeft toch al meer dan honderd wedstrijden achter zijn naam staan. En Sheffield mag dan slechts in de League One spelen: Ferguson is onder de indruk van wat hij gezien heeft.

Harry Maguire als speler van Sheffield United, in januari 2014.
Harry Maguire als speler van Sheffield United, in januari 2014.

Moyes instrueert de scoutingafdeling van United om Maguire in de gaten te houden. Hem ophalen in Sheffield zou de club op dat moment 4,3 miljoen euro kosten. De scouts blijven Maguire volgen, maar kiezen er om onduidelijke redenen uiteindelijk voor hem niet te rekruteren. Een jaar later maakt de verdediger voor bijna drie miljoen euro de opstap naar Hull City.

In de jaren die volgen ontwikkelt Maguire zich achterin bij Hull City. Even lijkt het erop dat de samenwerking zonder succes blijft, maar na een uitleenbeurt bij Wigan Athletic groeit Maguire alsnog uit tot een vaste waarde. In 2017 volgt een grote transfer naar Leicester City en nu is hij de duurste mandekker op aarde. Manchester United betaalde al met al 88 miljoen euro, meer dan twintig keer het bedrag dat in 2013 kon worden betaald.

Met zijn immense transfersom heeft Maguire zich in een rijtje indrukwekkende namen gevoegd. Hij lost Raheem Sterling af als duurste Engelse voetballer ooit (zie tabel onder) en is ruim twee keer zo duur als Luke Shaw, bij wiens transfersom in 2014 ook al vraagtekens werden gezet. Ook gaat hij ruim over Aaron Wan-Bissaka heen, die eerder deze zomer al de weg naar Old Trafford bewandelde.

Trekken we het iets breder, dan is er maar één Britse voetballer die meer geld kostte dan Maguire: Gareth Bale. Met zijn overstap van Tottenham Hotspur naar Real Madrid was een som gemoeid van 101 miljoen euro.

De duurste Britse voetballers aller tijden

Naam Land van herkomst Transfersom Overstap Jaar
Gareth Bale Wales 101 miljoen euro Tottenham - Real Madrid 2013
Harry Maguire Engeland 88 miljoen euro Leicester City - Man Utd 2019
Raheem Sterling Engeland 63,7 miljoen euro Liverpool - Man City 2015
John Stones Engeland 55,6 miljoen euro Everton - Man City 2016
Aaron Wan-Bissaka Engeland 55 miljoen euro Crystal Palace - Man Utd 2019
Kyle Walker Engeland 52,7 miljoen euro Tottenham - Man City 2017
Rio Ferdinand Engeland 46 miljoen euro Leeds Utd - Man Utd 2002
Andy Carroll Engeland 41 miljoen euro Newcastle - Liverpool 2011
Alex Oxlade-Chamberlain Engeland 38 miljoen euro Arsenal - Liverpool 2017

De vraag die op ieders lippen ligt is: gaat Maguire het redden in Manchester? Critici zien in hem een modale verdediger, voor wie veel te veel geld is betaald en wiens prijs ernstig is opgedreven door het feit dat hij een home grown-speler is. Oud-prof Frank Leboeuf vraagt zich af of Maguire zijn transfersom kan waarmaken.

'Ik wil niet te kritisch naar hem zijn, want hij ziet er sterk uit en ik denk dat hij me best pijn kan doen', grapte Leboeuf eerder in de talkshow ESPN FC. 'Maar vergelijk je Maguire met een speler als Virgil van Dijk, dan hebben we het niet over hetzelfde niveau. En dat is ook het geval wanneer ik spelers aanhaal als Marquinhos, Thiago Silva of Giorgio Chiellini', sprak de Fransman.

Virgil van Dijk
De naam van Van Dijk is gevallen. De verdediger vestigde een record toen hij voor 84,6 miljoen euro van Southampton naar Liverpool vertrok en droeg de eretitel 'duurste verdediger aller tijden' in totaal twintig maanden. Van Dijk hoopt dat Maguire om weet te gaan met de druk die daarbij komt kijken.

'In praktijk verandert er niet zo heel veel, want bij een grote club als Manchester United heerst altijd druk. Maar het is niet gemakkelijk om je geheel af te sluiten voor die druk. Er zijn nogal wat zaken die belangrijker zijn dan voetbal. Je moet proberen ervan te genieten, maar die druk zal er steeds zijn', voorspelt Van Dijk.

'Focus je vooral op wat je graag doet en probeer je beste spel te laten zien. Toon je kwaliteiten op het veld en denk niet te veel aan de rest. Als tegenstanders je tijdens de wedstrijd irriteren en aanspreken op je transfersom, wat moet je dan? Ik luister daar niet naar. In mijn hoofd verandert er niets door.'

Tegenover de kritiek van Leboeuf staan ook positievere meningen. Michael Dawson, die met Maguire samenspeelde bij Hull City, gelooft dat hij het in zich heeft te slagen op Old Trafford. 'Harry is een jongen die de kleedkamer binnenkomt en direct zijn draai heeft gevonden. Ik zie hem op een dag in de toekomst wel aanvoerder zijn van Manchester United. Geef hem even de tijd om te wennen en ik verzeker je dat hij op een dag aanvoerder is', zei Dawson tegen de BBC.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Meer H. Maguire
Meer over H. Maguire
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.