Twente brengt FC Groningen eerste nederlaag toe

FC Twente heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan. In een thuisduel kregen De Tukkers met FC Groningen een van de meest succesvolle teams uit de competitie tot dusver op bezoek. Bryan Ruiz gidste zijn ploeg met twee treffers en een assist langs de uitploeg: 4-2.

In de beginfase kregen beide ploegen kansen. Jonas Ivens (Groningen) en Ruiz verzuimden een vroege openingstreffer op het scorebord te zetten. Na 28 minuten spelen was het wél raak. Groningen opende, enigszins tegen de verhouding in, de score. Na een handsbal van Douglas schoot Andreas Granqvist ook zijn derde penalty van het seizoen raak.

Lang keek de titelverdediger niet tegen de achterstand aan. Twee minuten later trok Ruiz de stand weer gelijk. Douglas had een belangrijk aandeel in de treffer. De verdediger onderschepte een bal, stoomde op richting Groningen-goal, maar vond de paal op zijn weg. In samenwerking met Marc Janko hield Ruiz echter leven in de aanval. Laatstgenoemde bleef rustig en rondde af met een bekeken schuiver.

In de slotfase van het eerste bedrijf trok Twente het initiatief meer en meer naar zich toe. Toch was het op slag van rust Groningen dat dicht bij een nieuwe voorsprong was. Spits Tim Matavz kopte op aangeven Fredrik Stenman maar ternauwernood naast.

Na de onderbreking schoot de thuisploeg uit de startblokken. Binnen vijf minuten kreeg Ruiz middels een penalty de mogelijkheid zijn ploeg voor het eerst op voorsprong te zetten. Een overtreding op Luuk de Jong vormde de aanleiding van de strafschop. De aanvaller werd na lang kappen en draaien op onreglementaire wijze door Dusan Tadic van de bal gelopen. Ruiz benutte het buitenkansje.

Uitblinker Nacer Chadli kreeg het evenals het duo De Jong/Janko niet voor elkaar de voorsprong, na fraaie mogelijkheden, te vergroten. Door het uitblijven van een derde Twente-treffer mocht Groningen hoop houden op de koppositie. Bij winst zou De Trots van het Noorden immers Ajax van de eerste plaats stoten.

Marc Janko maakte na zeventig minuten wel de 3-1. Zijn ferme kopstoot trof doel en leek de zege veilig te stellen. Tim Matavz bracht, met een volley, de spanning terug in de wedstrijd: 3-2. In de slotfase nam Twente via Theo Janssen definitief afstand. Dit tot ontevredenheid van Groningen-coach Pieter Huistra, die voor aanmerkingen op de leiding naar de tribune werd gestuurd.

Twente trakteerde Groningen zo op de eerste nederlaag van het seizoen. Door de winst passeert Twente de opponent van zondag op de ranglijst. De Tukkers verzamelden in acht duels zestien punten, één puntje meer dan Groningen.