Twente bedwingt AZ en is zeker van Champions League

FC Twente plaatste zich opnieuw voor de voorronde van de Champions League. De Tukkers wonnen overtuigend met 3-0 van AZ en profiteerden optimaal van de nederlaag van Ajax bij Sparta Rotterdam.

AZ mag de kampioen van de Eredivisie zijn, in Enschede was het duidelijk dat FC Twente zondag de betere ploeg was. De mannen van coach Steve McClaren namen vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en hadden lange tijd niets te vrezen van de bezoekers uit Alkmaar.

Pas in de 65ste minuut creëerde AZ het eerste echte gevaar. Demy de Zeeuw zette voor en Ari verscheen alleen voor doelman Sander Boschker. De Braziliaanse invaller mikte vanaf vier meter echter te hoog. Het bleek tegelijkertijd de nekslag voor AZ, dat op dat moment al met 2-0 achter stond en even daarvoor ook nog Gill Swerts was kwijtgeraakt met de rode kaart. Scheidsrechter Kevin Blom stuurde de Belgische back van het veld vanwege een te late tackle op de enkels van Eljero Elia.

FC Twente domineerde in de Grolsch Veste. De thuisploeg creëerde een handvol goede kansen en nam vlak na rust een verdiende 1-0 voorsprong. Kenneth Perez krulde vanaf twintig meter de bal in de kruising vanuit een vrije trap.

In de zestigste minuut verdubbelde Peter Wisgerhof het verschil. De verdediger tikte van dichtbij de bal in het doel nadat Douglas de bal voor zijn voeten had gekopt na een hoekschop: 2-0. En tien minuten voor tijd stelde Elia de zege veilig. Hij kapte Kew Jaliens uit en passeerde doelman Sergio Romero met een uithaal in de korte hoek: 3-0.

Met 69 punten uit 33 duels is FC Twente verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie, aangezien naaste concurrent Ajax op 65 staat. AZ blijft op kop met 77 punten.