Tweede worden om de WK-hoop levend te houden? Juich niet te vroeg

Reacties

Acht Europese landen die op de tweede plaats in hun WK-kwalificatiepoule eindigen, maken nog kans op deelname aan het WK. Er zijn echter negen groepen. Welke landen meedoen aan de play-offs wordt als volgt bepaald.

Tweede worden om de WK-hoop levend te houden? Juich niet te vroeg

Alle negen groepswinnaars plus gastland Rusland vormen tien Europese deelnemers. Daar komen er nog vier bij. De acht beste nummers twee spelen play-offs om vier plaatsen voor het WK. Met nog twee wedstrijden te gaan, is het nog helemaal niet duidelijk welke landen op de tweede plek eindigen.

Wel is duidelijk dat de wedstrijden van de nummers twee tegen de nummer laatst uit de kwalificatiepoule niet worden meegerekend in de stand. Die ziet er zo uit:

StandGroepLandWedstrijdenPuntenDoelsaldoDoelpunten
1BPortugal615+1821
2CNoord-Ierland613+79
3GItalië613+310
4IIJsland713+39
5FSlowakije712+611
6AZweden610+310
7EMontenegro610+310
8HBosnië Herzegovina68+210
9DWales68+16

De stand wordt allereerst natuurlijk bepaald door het aantal punten dat door de landen is behaald. Vervolgens wordt er gekeken naar het doelsaldo, het hoogste aantal doelpunten en het aantal fairplaypunten. Als landen dan nog in evenwicht zijn, wordt er geloot.

Hier kan nog veel aan veranderen, aangezien nog geen enkele nummer twee vaststaat en enkel in Groep C, G, H en I de nummer laatst bekend is. Wales zou er met deze stand bekaaid vanaf komen. Het land hoort niet bij de beste nummers twee en zou dan definitief het WK mislopen.

Als de beste nummers twee na de kwalificatiewedstrijden bekend zijn, wordt er op 17 oktober geloot voor de play-offs. Op basis van de FIFA-ranking die een dag eerder wordt gepubliceerd, belanden vier landen in pot 1 en de rest in pot 2. Er komen vier confrontaties uit. De eerste duels worden gespeeld tussen 9 en 11 november en de returns in de drie dagen daarna. De uiteindelijke winnaars gaan de koker in voor de WK-loting op 1 december.

Nederland
Mocht Nederland nog een kans maken op deelname aan het WK dan zal dat waarschijnlijk middels deze play-offs gaan. Dat Oranje twee keer won van Luxemburg en één keer van Wit-Rusland - een van die twee landen eindigt onderaan in Groep A - telt dan niet mee.

Voordat we gaan nadenken over de tegenstanders in de play-offs moet de ploeg van bondscoach Dick Advocaat eerst op de tweede plek terechtkomen. Min de drie punten die thuis tegen Wit-Rusland werden behaald, zou Nederland nu met tien punten uit zeven duels horen bij de beste nummers twee.

'Robben is nog steeds de beste speler van Oranje'
Weg vol obstakels: zo kan Oranje het WK nog halen
'Zelfs in deze staat moet Oranje gewoon winnen van Wit-Rusland'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.