De scenario's: hoe kan Oranje het WK nog halen?

Reacties

Voor het eerst sinds de donkere jaren tachtig dreigt het Nederlands elftal twee eindtoernooien op rij mis te lopen. Wat is de uitgangssituatie van Oranje voor de afsluitende WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Zweden?

De scenario's: hoe kan Oranje het WK nog halen?

Nederland moet zich in principe richten op de tweede plaats, hoewel Frankrijk in theorie nog kan worden gepasseerd. Met twee duels voor de boeg bezit Zweden drie punten meer dan Oranje én heeft het een beter doelsaldo: plus elf om plus vijf. Dat laatste geeft bij een gelijk aantal punten de doorslag; alleen in UEFA-toernooien geldt het onderling resultaat als eerste scherprechter.

Zaterdag krijgt Zweden met Luxemburg-thuis dé kans het doelsaldo op te vijzelen. Oranje speelt later die avond in Wit-Rusland en weet dan precies wat het moet doen om enigszins in de race te blijven.

Zo ziet de stand in de Oranje-poule er nu uit:

  
Frankrijk8-17(15-5)
Zweden8-16(18-7)
Nederland8-13(16-11)
Bulgarije8-12(13-17)
Luxemburg8-5(7-17)
Wit-Rusland8-5(4-16)

Gezien de volgende affiches lijkt het al winst voor Oranje als de doelsaldo-achterstand niet verder oploopt. Maar dan nog is de opgave op de slotdag, 10 oktober met Zweden-thuis als klapstuk, zeer lastig. Als Zweden en Oranje hun volgende duel met dezelfde marge winnen, dan moet Nederland met drie goals verschil de Scandinaviërs verslaan om tweede te worden. Als Zweden de sloopkogel hanteert tegen Luxemburg, dan is Oranje verplicht datzelfde te doen tegen Wit-Rusland. In het kort enkele scenario's:

Scenario 1: Zweden wint van Luxemburg, Nederland lijdt puntenverlies in Wit-Rusland
In dit geval is het einde oefening voor Oranje. Tenzij Frankrijk verliest van Bulgarije en ook tijdens de laatste speeldag tegen Wit-Rusland in de fout gaat.

Scenario 2: Zweden wint van Luxemburg, Nederland wint van Wit-Rusland
Bij deze uitkomsten kunnen we ons opmaken voor een finale tussen Nederland en Zweden tijdens de laatste speeldag. Oranje moet in dit geval altijd winnen van Zweden. Met welk verschil dat dient te gebeuren, is afhankelijk van de uitslagen in de komende duels. Een horrorscenario voor Nederland is natuurlijk een Zweedse monsterscore tegen Luxemburg. Ook hier gaan we ervan uit dat Frankrijk niet meer in de fout gaat.

Scenario 3: Zweden lijdt puntenverlies tegen Luxemburg, Nederland wint van Wit-Rusland
Zelfs in dit onrealistische scenario (al pakte Luxemburg een punt in Frankrijk), zal Nederland op de laatste speeldag waarschijnlijk moeten winnen van Zweden. Tenzij Oranje bij een Zweedse nederlaag de Wit-Russen met een hoge score over de knie legt.

Scenario 4: Zowel Zweden als Nederland lijdt puntenverlies
Voor de wilde gokkers onder u. In dit geval is het vooral afhankelijk of het puntenverlies een nederlaag of remise betreft. Met het oog op de rangschikking van nummers twee (hieronder daarover meer) is het voor Oranje sowieso een must om zes punten te pakken.

Als Nederland de strijd met Zweden wint...

Met een mogelijke tweede plaats is de WK-missie evenwel nog lang niet klaar. Ten eerste bestaat het gevaar dat uit de groep van Oranje de slechtste nummer twee voortkomt, die niet mag deelnemen aan de play-offs. Al is speculeren hierover prematuur, ook omdat bij het bepalen van deze rangorde de resultaten tegen de hekkensluiter worden weggestreept. Stel dat Oranje tot de beste nummers twee behoort, dan wacht het bij de loting voor de play-offs door de relatief lage positie op de FIFA-ranking (nu 29ste) waarschijnlijk een ongeplaatste status. Dat kan leiden tot een confrontatie met een sterk land als Italië of Portugal, teams die momenteel de tweede plaats in hun poule innemen.

Conclusie: Oranje wacht een hindernisbaan met gladde zeephellingen, bungeeruns en klimwanden om op vrijdag 1 december mee te loten in het Kremlin voor de 21ste mondiale eindronde.

Weg vol obstakels: zo kan Oranje het WK nog halen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.