Turkse sensatie Yilmaz jaagt op 'Stier van de Bosporus'

Burak Yilmaz mag tot op heden dé sensatie van de Champions League worden genoemd. De spits van Galatasaray droeg niet alleen met zijn acht treffers flink bij aan de kwartfinaleplek van de Turkse grootmacht, maar is nu al de meest scorende Turkse speler ooit in één seizoen van het miljoenenbal.

Turkse sensatie Yilmaz jaagt op 'Stier van de Bosporus'

In de achtste finales scoorde de teamgenoot van Wesley Sneijder en Nordin Ambrabat zowel in het thuisduel (1-1) als op Duitse bodem (2-3). Die twee treffers brachten hem naast Cristiano Ronaldo (Real Madrid) aan kop van de topschutterslijst van het meest prestigieuze Europese toernooi.

Het belang van Yilmaz voor Galatasaray is evident. De ploeg van trainer Fatih Terim, die zich de eerste Turkse coach bij de laatste acht van de Champions League mag noemen, maakte elf treffers. Acht waren voor rekening van de sterke spits. Bovendien scoorde hij tijdens zijn laatste zes (!) Champions League-optredens. Yilmaz – die samen met aanvalspartner Didier Drogba en nummer tien Wesley Sneijder – een gouden driehoek moet gaan vormen is zodoende bezig aan een perfect debuutseizoen. Na zich in drie jaar bij Trabzonspor te hebben ontwikkeld tot veelscorende spits, maakte hij dat imago bij Galatasaray volledig waar. In de competitie was hij dit seizoen tot op heden veertien keer trefzeker in 21 duels.

Door zijn productie mag Yilmaz zich nu al de op één na productiefste Turkse aanvaller in de Champions League noemen. Bovendien is hij al wel de Turk die in één jaargang het vaakst trefzeker was. Die eer was tot dit seizoen toebedeeld aan Hakan Sükür (op de foto midden na de landstitel van 2008), die in het seizoen 2003/04 met Galatasaray vijf keer scoorde in zes wedstrijden.

Yilmaz moet De Stier van de Bosporus, een van de iconen van Galatasaray die inmiddels is afgezwaaid, op de eeuwige topschutterslijst van de Champions League nog wel voor zich dulden. In zeven seizoenen Champions League-voetbal kwam Sükür tot dertien treffers in 42 duels.

Vrijdag hoort Yilmaz tegen welke ploeg hij in de kwartfinale de jacht op zijn roemruchte voorganger kan inzetten. (Willem van Beeren & Tim Tempelaars) Turkse topscorers aller tijden in Champions League1. Hakan Sükür (Galatasaray): 13 doelpunten2. Burak Yilmaz (Galatasaray): 8 3. Ümit Karan (Galatasaray) & Oktay (Fenerbahçe/Besiktas): 6

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen