In de strijd om een EK-ticket heeft Frankrijk een pijnlijke avond in Turkije beleefd. België en Italië hadden de buit snel binnen.

Turkije
2 - 0
Frankrijk
Frankrijk

De Franse bondscoach Didier Deschamps achtte het in de rust noodzakelijk om twee wissels te gebruiken. Ferland Mendy en Kingsley Coman maakten hun entree ten koste van Lucas Digne en Blaise Matuidi. Les Bleus hadden de impuls nodig als antwoord op een dramatische eerste helft, waarin Turkije allesbehalve onverdiend een 2-0 voorsprong had genomen. Kaan Ayhan en Cengiz Ünder hadden het aanvallend onmachtige en defensief kwetsbare Frankrijk te kijk gezet en daarmee het thuispubliek in vervoering gebracht.

De omzettingen ten spijt, Frankrijk was niet bij machte om de opgelopen schade weg te poetsen. Er kon zelfs geen enkel schot op het Turkse doel genoteerd worden. Met dank aan doelman Hugo Lloris bleef Les Bleus meer leed bespaard.

Kazachstan

Zijn transfer naar Real Madrid had in de aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Kazachstan de nodige aandacht gegenereerd. Eden Hazard bewees dat hij allerminst gebukt ging onder die extra druk. Een dag na het afronden van zijn overgang naar De Koninklijke zette de aanvaller met een assist België in de elfde minuut op het spoor van een volgend succes.

Dries Mertens profiteerde dankbaar van het overzicht van Hazard. De aanvaller van Napoli verruilde drie minuten later zijn rol van afmaker in die van aangever, waarbij hij Timothy Castagne in staat stelde diens eerste interlandgoal te maken.

Kazachstan mocht van geluk spreken dat de schade in de eerste helft beperkt bleef tot twee Belgische treffers. Dmitri Nepogodov onderscheidde zich ook na rust in het doel van Kazachstan, maar kon niet voorkomen dat de Rode Duivels via Romelu Lukaku uitlopen naar een afgetekende 3-0 zege.

Schotland
Schotland
2 - 1
Cyprus
Cyprus

Na de dramatische start van de EK-kwalificatie (3-0 in Kazachstan) heeft Schotland wat meer kleur op de wangen gekregen. De debuterende bondscoach Steve Clarke, die in mei de ontslagen Alex McLeish verving, zag hoe Andrew Robertson met een fraaie treffer na ruim een uur de ban brak. De aanvoerder joeg de bal van net buiten het strafschopgebied in de bovenhoek. Maar voor een zege leek het niet genoeg na de late gelijkmaker van Ioannis Kousoulos. Op Hampden Park zorgde invaller Oliver Burke op de valreep voor een Schots succes.