Kroatië op tandvlees naar winst op Wales, IJsland dankt Gudmundsson

Kroatië heeft in eigen huis een zwaarbevochten overwinning geboekt op Wales. Johann Berg Gudmundsson liet zich zien bij IJsland.

Kroatië
Kroatië
2 - 1
Wales
Wales

Voorafgaand aan het duel van zaterdagmiddag stonden vier van de vijf landen in Groep E van de EK-kwalificatie op drie punten. Hongarije, Kroatië en Slowakije hadden daar twee duels voor nodig, Wales slechts één. In Osijek raakten de bezoekers hun ongeslagen status echter kwijt. Kroatië was het eerste uur veel sterker dan Wales, dat drie jaar geleden nog verrassend de halve finale haalde tijdens zijn EK-debuut.

Nadat Ivan Perisic nog over had geschoten, kwam de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic in de zeventiende minuut op voorsprong. James Lawrence liep de bal in zijn eigen doel na een goede actie van Perisic. Kort na rust werd een treffer van Andrej Kramaric afgekeurd vanwege buitenspel, maar niet veel later werd het alsnog 2-0 via Perisic. Namens Wales probeerde Gareth Bale het een paar keer van afstand, zonder echt gevaarlijk te worden.

Kroatië leek de overwinning eenvoudig over de streep te trekken. Door een van richting veranderd schot van David Brooks werd het in de 77ste minuut echter vanuit het niets 2-1. Het zorgde voor een spannende slotfase waarin de thuisploeg even met de rug tegen de muur kwam te staan. In een zeer spectaculaire slotfase waren er kansen aan beide kanten en bleef het spannend tot aan het laatste fluitsignaal.

Kroatië hield uiteindelijk stand en is daardoor nu met zes punten uit drie duels koploper in Groep E. Hongarije, Slowakije en Wales hebben drie punten. Om 18.00 uur wordt er afgetrapt bij het duel tussen Azerbeidzjan en Hongarije.

Albanië

Albanië en IJsland namen drie jaar geleden deel aan het EK in Frankrijk en stonden zaterdagmiddag tegenover elkaar in Reykjavik. Hannes Halldorsson voorkwam een vroege voorsprong van Albanië. De oud-doelman van NEC redde uitstekend op een inzet van Elseid Hysaj. Halverwege de eerste helft opende een andere ex-Eredivisionist de score in het Laugardalsvöllur. Na een zeer fraaie solo maakte Johann Berg Gudmundsson (ex-AZ) de 1-0. Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor IJsland nu zes punten heeft uit drie duels. Albanië blijft steken op drie uit drie. Frankrijk en Turkije zijn nog zonder puntenverlies in Groep H.