Turbulente fase bezorgt Seedorf en Kluivert kickstart op Afrika Cup

Reacties

Het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert is het toernooi om de Afrika Cup prima begonnen. Met Ajax-keeper Andre Onana onder de lat was de regerend Afrikaans kampioen te sterk voor het kleine Guinee-Bissau.

Turbulente fase bezorgt Seedorf en Kluivert kickstart op Afrika Cup
Kameroen
Kameroen
2 - 0
Guinee-Bissau
Guinee-Bissau

De voorbereiding op het continentale eindtoernooi verliep voor Kameroen allerminst vlekkeloos. De afsluitende 1-1 oefenremise tegen Mali was niet zo erg - zeker niet omdat daar vriendschappelijke overwinningen tegen Zambia en de Spaanse club UD Alcorcón aan vooraf waren gegaan - maar het premieconflict tussen de spelers en de nationale voetbalbond was wél een flinke afleiding. De selectie van Seedorf en Kluivert klaagde in een statement over de financiële problemen en reisde een dag later dan gepland af naar Egypte.

Daar aangekomen volgde de volgende domper. Daags voor het openingsduel met Guinee-Bissau kwam het slechte bericht dat Joel Tagueu het kamp alweer had verlaten. Tijdens een test constateerde de medische staf van Kameroen een mogelijk levensbedreigende hartafwijking bij de 25-jarige aanvaller, waardoor hij per direct uit de selectie werd verwijderd. Dat leidde tot volop emoties binnen de spelersgroep, zo liet de voetbalbond in een reactie weten.

Dinsdag konden al die zaken dan eindelijk naar de achtergrond worden gevoetbald, in een wedstrijd waarin Kameroen (nummer 51 van de FIFA-ranking) zoals verwacht sterker was dan de nummer 118 van diezelfde ranglijst. Een schot van middenvelder André-Franck Zambo-Anguïssa (Fulham) ging maar net naast, Christian Bassogog schoot voor een bijna leeg doel huizenhoog over en een kopbal van verdediger Joyskim Dawa werd fraai gepakt.

Naast Onana en Zambo-Anguïssa koos Seedorf in zijn basis ook voor bekende spelers als Arnaud Sutchuin Djoum (ex-Roda JC), Eric-Maxim Choupo-Moting (Paris Saint-Germain) en Karl Toko Ekambi (Villarreal). Laatstgenoemde was kort vóór en vlak ná rust betrokken bij twee grote kansen op de 0-1. Eerst schoot hij naast nadat hij een lange bal goed had gecontroleerd, na de pauze legde hij de bal met een hakje kunstig klaar voor Choupo-Moting, die zijn schot gekeerd zag worden.

Kameroen, dat het toernooi in 2017 won en daarmee titelhouder is, kwam in de tweede helft ook een paar keer goed weg. In een poging op te ruimen schoot Onana de bal tegen een instormende spits aan, maar de Ajacied keek opgelucht toe hoe die bal over zijn doel verdween. Dat laatste deed hij een paar minuten later wederom, na een enorme poeier van Sori Manconi Mané. In het laatste kwart trok Kameroen de wedstrijd vervolgens snel naar zich toe.

Eerst kopte de mee opgekomen verdediger Yaya Banana de bal uit een corner van Ekambi via de grond én het been van een verdediger in het dak van het doel. Terwijl zijn spelers nog aan het juichen waren, voerde Seedorf een dubbele wissel door. Een van de spelers die binnen de lijnen kwam was Stéphane Bahoken, die dat vertrouwen razendsnel terugbetaalde. Twee minuten na de 1-0, en dus iets meer dan een minuut na zijn entree, schoot hij de 2-0 eindstand binnen.

Daarmee was het duel binnen no-time dus plotseling gespeeld, al raakte Guinee-Bissau nog een keer de paal naast Onana. En dus is de ploeg van Seedorf en Kluivert, die als een van de outsiders voor de eindzege mag worden gerekend, goed begonnen aan het toernooi. In Groep F spelen Ghana en Benin later op de avond tegen elkaar.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.