Tsjechië en Australië verrassen

Hoe gevaarlijk Tsjechië is bleek woensdag, want de komende tegenstander van het Nederlands Elftal versloeg Frankrijk in Parijs. Ook Australië stuntte door Engeland te verslaan, nog wel in Londen. Duitsland verloor kansloos in Spanje. Een debutant hielp Italië aan winst op Portugal.

Het had een memorabele avond moeten worden voor Marcel Desailly. De robuuste verdediger speelde zijn 103e interland, waardoor hij Frans recordinternational is. Maar de 2-0 nederlaag die Frankrijk in het Stade de France leed tegen Tsjechië zal zijn feestje hebben bedorven. Les Blues speelden een ongeïnteresseerd duel. Al na zeven minuten passeerde Zdenek Grygera doelman Ulrich Ramé met een fraaie volley. En enkele minuten nadat hij als invaller in het veld was gekomen, passeerde Milan Baros doelman Ramé in de 61ste minuut voor de 2-0.

De Engelse bondscoach Sven Göran Eriksson had aangekondigd te zullen experimenteren, en hij hield woord. In het oefenduel met Australië stelde hij twee verschillende Engelse ploegen op. Maar het Engeland met de grote namen, legde de basis voor de 3-1 nederlaag op Upton Park. Tegen een zwak spelend Engeland A was Australië namelijk voor rust op een 2-0 voorsprong gekomen via Tony Popovic en Harry Kewell. Na rust liet Eriksson elf nieuwe spelers opdraven, en met name de debutanten Wayne Rooney (jongste debutant ooit), Francis Jeffers en Jermaine Jenas zorgden voor gevaar. Jeffers maakte het duel zelfs spannend (1-2), totdat Brett Emerton vlak voor tijd met een intikkertje het duel besliste.

Spanje was te sterk voor Duitsland. Raúl was het goudhaantje. Hij scoorde twee keer en nestelde zich daarmee alleen op kop van de Spaanse topscorerslijst. Met 31 goals laat hij Fernando Hierro (29 stuks) achter zich. De Spaanse zege was verdiend. Na goals van Raúl en Fredi Bobic (1-1), kwam Spanje een kwartier voor tijd weer op voorsprong. Christian Wörns haalde Raúl in de zestien onderuit, en de Madrileen benutte de elfmeter. Vijf minuten later profiteerde Guti van een mislukte Duitse buitenspelval: 3-1.

In een andere kraker won Italië met 1-0 van Portugal. Ook Giovanni Trapattoni had een gelukkige hand gehad. Twee dagen geleden riep hij Bernardo Corradi op als vervanger van de geblesseerde Christian Vieri. En uitgerekend de debuterende aanvaller maakte het enige doelpunt. Hij scoorde in de 62ste minuut. Waar vooraf de meeste aandacht uitging naar Mauro Camoranesi, stalen de twee andere debutanten de show. Corradi scoorde, terwijl Fabrizio Miccoli een zeer sterke indruk achterliet. Net als Italië, dat beter was en bij vlagen goed voetbal liet zien.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}