Troost-Ekong schlemiel bij Nigeriaanse WK-nederlaag tegen Kroatië

Nigeria is het WK in Rusland zaterdag begonnen met een nederlaag. De Afrikanen gaven de doelpunten cadeau aan Kroatië, William Troost-Ekong deelde in de malaise: 2-0.

Bij Kroatië vormden Ivan Rakitic en Luka Modric het ijzersterke duo op het middenveld, Troost-Ekong kreeg een basisplaats bij Nigeria. De mandekker stond in het verleden onder contract bij FC Groningen en FC Dordrecht. Ook voorin konden beide landen beschikken over bekende namen. Zo startten Mario Mandzukic en Andrej Kramaric bij Kroatië, de bondscoach van Nigeria stuurde spelers als Alex Iwobi, Victor Moses en Odion Ighalo het veld in.

In de eerste helft kwam de wedstrijd niet echt los. Tot aan de 1-0 gebeurde er maar weinig in Kaliningrad. Ivan Perisic kreeg na goed terugleggen van Mandzukic de beste kans in het eerste half uur, maar zijn schot zeilde over. Tien minuten voor rust was het toch raak voor Kroatië. Mandzukic zette zijn hoofd tegen de bal na een corner en het was Peter Etebo die de bal vervolgens ongelukkig achter zijn eigen doelman werkte. Ook de laatste tegentreffer van Nigeria op een WK was een eigen doelpunt. Het overkwam Joseph Yobo tijdens het WK in Brazilië, toen Nigeria door Frankrijk in de achtste finale werd uitgeschakeld (2-0).

Ook in de tweede helft had Kroatië het lastig tegen Nigeria en opnieuw had het land hulp van de Afrikanen nodig om tot scoren te komen. Troost-Ekong omhelsde Mandzukic twintig minuten voor tijd in de zestien na een corner en scheidsrechter Sandro Ricci wees naar de stip. Het was al de zesde penalty in de eerste acht WK-wedstrijden en Modric deed wat Lionel Messi en Christian Cueva eerder op de zaterdag nalieten: scoren vanaf elf meter.

Na de 2-0 van Modric was de wedstrijd wel beslist. Nigeria kon aanvallend geen vuist meer maken, Kroatië zette geen druk meer. Beide landen kunnen de blik nu op de volgende groepswedstrijd richten. Koploper Kroatië speelt 21 juni tegen Argentinië, Nigeria neemt het een dag later op tegen IJsland. De Scandinaviërs hielden eerder op de zaterdag Argentinië op een 1-1 gelijkspel.