'Triest voor Fortuna, maar ook voor de KNVB'

De reden dat de KNVB de proflicentie van Fortuna Sittard heeft ingetrokken, is dat de club geen plan van aanpak heeft ingeleverd. Daarnaast acht de voetbalbond de kans reëel dat de Limburgse club failliet gaat.

'Triest voor Fortuna, maar ook voor de KNVB'

'Fortuna had geen bestaansrecht meer, zo bleek uit onafhankelijk onderzoek dat we hebben laten uitvoeren', aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. 'Toen we vernamen dat Fortuna samen met Roda sprak over een mogelijke fusie, hebben we Fortuna respijt gegeven.'

De vorming van FC Limburg liep echter stuk doordat de provincie geen geld wilde steken in de nieuwe voetbalclub. Daarmee veranderde ook het perspectief voor Fortuna. De Limburgse club was in maart 2008 ingedeeld in de zogenoemde categorie 1, wat inhoudt dat de club onder curatele stond.

Fortuna diende voor 1 juni 2008 een plan van aanpak te presenteren. Ondanks uitstel van de KNVB kon de club dat plan tot op heden nog niet presenteren. Het intrekken van de licentie betekent dat Fortuna Sittard uit het betaalde voetbal verdwijnt.

'Dit is een trieste gebeurtenis voor Fortuna, maar ook voor de KNVB, die afscheid moet nemen van een van de leden', aldus Kesler. 'Het is des te spijtiger omdat de club in 1954 onder leiding van Egidius Joosten bijdroeg aan de totstandkoming van het betaald voetbal in Nederland. Aan de andere kant moet je ook rationeel naar de zaak kijken. De KNVB is er ook om de reglementen na te leven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen