Transfergeld al vroeg in de markt, nieuw record lijkt aanstaande

Reacties

Cristiano Ronaldo landde rond de WK-finale met een eigen jet in Turijn om de eerste negen-cijfers-transfer van het jaar te bezegelen. Nu het WK is afgelopen, is de verwachting dat er de komende weken al snel honderden miljoenen aan afkoopsommen in de markt zullen stromen.

Transfergeld al vroeg in de markt, nieuw record lijkt aanstaande

Vooral vanwege een primeur in Engeland. Daar staat over drie weken al deadline day op het programma. Voor het eerst stopt het rijkste voetballand de spelershandel al op 9 augustus. De Premier League-clubs besloten vorig jaar, na veel kritiek van fans en coaches, om vóór de competitiestart van 2018 de winkels te sluiten. Spelers kunnen daarna nog wel aan buitenlandse competities worden verkocht, maar clubs mogen niet meer aankopen.

Vorig jaar werd wereldwijd 6,4 miljard dollar uitgegeven (exclusief binnenlandse transfers). Met 1,6 miljard waren de Engelsen verantwoordelijk voor liefst 25 procent van het totale transfervolume, allemaal geld dat nu eerder in omloop zal komen. Uit de eerste gegevens van FIFA blijkt dat er in de eerste weken van het transferseizoen beduidend meer is uitgegeven dan vorig jaar. In de maand juni, dus nog voor de Ronaldo-deal van honderd miljoen, circuleerde 27 procent meer geld dan een jaar geleden. Vooral door Engeland, dat ruimschoots meer uitgaf dan in juni 2017. Grote juni-aankopen waren Naby Keïta (voor 60 miljoen naar Liverpool) en Fred (voor 59 miljoen naar Manchester United).

In Nederland is er elk jaar volop kritiek op de deadline van 1 september. Als de Eredivisie al is begonnen, staan de selecties nog volop in de steigers. De clubs zouden ook hier zelf kunnen besluiten de deuren eerder te sluiten, maar vooralsnog zien de clubdirecties meer nadelen dan voordelen. In tegenstelling tot Engeland is Nederland vooral een exportland. Het risico is dus dat er nog van alles wordt weggekocht, terwijl clubs geen vervangers meer mogen halen.

'De transferdeadline zou ik heel graag naar voren halen, maar dan wel in alle landen tegelijk', laat technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord weten. 'Eigenlijk zou dat voor iedereen 1 augustus moeten zijn. Maar de meeste grote landen willen de markt zo lang mogelijk openhouden.' Van Geel is wel gelukkig met de ontwikkelingen in Engeland: 'Dat de deadline daar is vervroegd, geeft een beetje rust. In de laatste drie weken word je dan in elk geval niet meer door een Engelse club overvallen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.