Transferdagboek 23/08: Zapata, Özil, Eto'o en Bale

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 23/08: Zapata, Özil, Eto'o en Bale

Napoli staat op het punt Duvan Zapata over te nemen van het Argentijnse Estudiantes. Voorzitter Aurelio De Laurentiis heeft al laten weten dat de Colombiaanse aanvaller voor zes miljoen over zal komen. Hij hoeft alleen de medische keuring nog maar te ondergaan. Eerder deze zomer haalde de club van trainer Rafael Benítez al onder anderen Pepe Reina, Gonzalo Higuaín, Raúl Albiol, José Callejón en Dries Mertens naar Napels.

Bij Manchester United bleven de grote aanwinsten tot dusver uit. Manager David Moyes heeft aangegeven daar niet bepaald wakker van te liggen. 'Er is hier geen noodzaak voor transfers. Er zit dus ook geen druk achter. Er wordt al vanaf juli over gesproken, maar ik weet wat ik wil. Als de juiste spelers beschikbaar zijn, slaan we toe. Zoniet, dan niet. Het plan is om één of twee jongens te halen, maar we kijken daarbij specifiek naar een paar spelers. Onze lijst is niet lang. En als ze niet komen, dan passen we de jeugd in.'

Gezien bovenstaande woorden is het opmerkelijk dat Mesut Özil (foto) in verband wordt gebracht met de Engelse kampioen. Om collega te worden van Robin van Persie zal evenwel een flink bedrag nodig zijn. De Duitse technicus staat bij Real Madrid nog onder contract tot medio 2016 en is daar allesbehalve wisselspeler. Of Özil een van de spelers is waarop Moyes doelt is daarom de vraag.

Duidelijk is wel dat de Schot Wayne Rooney niet wil laten vertrekken. Dat ondanks de herhaalde pogingen van Chelsea, dat al heeft aangekondigd na het onderlinge duel van maandag nog een bod neer te leggen. 'Maar we hebben het jullie toch al zo vaak verteld?', vraagt Moyes zich hardop af tegenover de journalisten. 'Het hoeft eigenlijk niet meer herhaald te worden, wij willen Rooney niet laten gaan.'

Özil in actie tegen zijn mogelijk nieuwe werkgever.
Özil in actie tegen zijn mogelijk nieuwe werkgever.

De toekomst van Bafétimbi Gomes bij Olympique Lyon wordt meer en meer een gebed zonder einde. Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas probeerde de 28-jarige spits deze zomer al diverse keren te slijten aan clubs als Rubin Kazan en Newcaste United, maar zit anderhalve week voor het sluiten van de transferdeadline op 2 september nog altijd met de Fransman in zijn maag.

Gomis weigert al tijden zijn in 2014 aflopende contract te verlengen en daar zal volgens L'Equipe ook geen verandering in komen. Gomis traint momenteel niet mee met de eerste selectie van trainer Rémi Garde, maar is onvermurwbaar. De situatie is wel enigszins vergelijkbaar met die van Ola Toivonen bij PSV, die afzag van een transfer naar Norwich City en ook dreigt te moeten uitkomen voor de beloften als hij geen nieuw contract ondertekent.

Van de ene weerbarstige spits gaan we naar de andere: Samuel Eto'o wil en moet bij FC Anzhi vertrekken vanwege de aangekondigde bezuinigingen. De 32-jarige Kameroener stond bij Chelsea op de verlanglijst als alternatief voor de eveneens op een transfer azende Wayne Rooney, maar de Londense club gaat de race om Eto'o volgens La Gazzetta dello Sport verliezen van Internazionale, waar Eto'o en Chelsea-manager José Mourinho samenwerkten.

Inter is volgens de toonaangevende sportkrant ook in gesprek met Juventus over de komst van Alessandro Matri, maar gek genoeg geldt Eto'o als goedkoper alternatief. Matri moet immers twaalf miljoen euro kosten, terwijl Anzhi niet de hoofdprijs meer kan vragen voor de Kameroener, die in 2011 nog van Inter naar Anzhi verkaste voor 27 miljoen euro.

Het salaris dat Eto'o zou verdienen is eveneens niet van exorbitante proporties: 4,5 miljoen per jaar. Toch zou hij daarmee in willen stemmen, omdat hij het door zijn slechte ervaringen bij Anzhi wel gehad zou hebben met spelen in exotische voetbalcompetities. Een aanbod van 8,5 miljoen per jaar van het Qatarese Al-Gharaffa zou de voormalige spits van Barcelona daarom al hebben afgeslagen.

Door naar Bayern München, waar Mario Mandzukic aanvankelijk op weg leek naar de uitgang van de Allianz Arena. De Kroatische aanvaller vreesde na de voorbereiding genoegen te moeten nemen met een reserverol onder trainer Pep Guardiola, maar blijkt volledig van gedachten veranderd nu Zenit Sint-Petersburg onlangs aanklopte bij zijn zaakwaarnemer. De Russische topclub kreeg nul op het rekest volgens BILD. Mandzukic was tijdens de eerste twee competitieduels immers basisspeler en wil dus 'gewoon' bij Bayern blijven.

Er lijkt geen twijfel meer over mogelijk: Gareth Bale (foto) zal zich nog dit weekend speler van Real Madrid mogen noemen. De Koninklijke zal daarmee het door zichzelf gevestigde wereldrecord van vier jaar geleden verbreken. Destijds ontving Manchester United 94 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo, nu krijgt Tottenham Hotspur 99 miljoen euro.

Volgens The Daily Mail zit er echter nog een flinke adder onder het gras. De Engelse sensatiekrant zegt te weten dat Spurs-voorzitter Daniel Levy de transfer afblaast als Chelsea Willian op het laatste moment zou wegkapen voor zijn neus. De 25-jarige dribbelaar leek na het succesvol doorstaan van de medische keuring al op weg van FC Anzhi naar White Hart Lane, maar zou na een telefoontje van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich met Anzhi-baas Suleyman Kerimov plots op weg zijn naar het naburige Stamford Bridge.

Als Levy de Bale-deal daadwerkelijk zou afblazen zou dat ook een domper betekenen voor het AS Roma-duo Erik Lamela en Miralem Pjanic, die in het kielzog van het vertrek naar Bale aan de vooravond van hun presentatie bij Tottenham zouden staan. We zijn benieuwd of de switch van Willian daadwerkelijk zo'n gigantisch sneeuwbaleffect teweeg zou brengen.

Net als Tottenham is ook stadgenoot Arsenal de laatste dagen veelvuldig onderwerp van gesprek in ons dagboek. The Gunners kregen deze zomer al de ene na de andere afwijzing te verwerken van onder meer Liverpool (Luis Suarez) en Newcastle United (Yohan Cabaye). In het geval van Mathieu Flamini (foto) zit er geen eventueel tegenwerkende werkgever tussen.

De 29-jarige middenvelder zit zonder club na zijn vertrek bij AC Milan en trainde sindsdien al mee bij de club die hij vijf jaar geleden nog verliet om voor de Rossoneri te gaan spelen. BBC meldt dat de viervoudig Frans international na Yaya Sanogo de twee transfervrije én Franse versterking wordt van Arsenal tijdens deze zomer.

En het is heel goed mogelijk dat Karim Benzema de derde Fransman wordt die nog voor 2 september in het Emirates Stadium neerstrijkt. Opmerkelijk genoeg lijkt in die transfer echter een belangrijke rol weggelegd voor Liverpool. Real Madrid zou voor de nog altijd pas 25-jarige Benzema immers wel een vervanger moeten vinden na het eerdere vertrek van Gonzalo Higuaín naar Napoli. En Luis Suarez geldt nog altijd als belangrijkste kandidaat.

Liverpool-manager Brendan Rodgers rekent volgens The Guardian nog op een bod van Real. Je zou denken dat De Koninklijke met de 99 miljoen voor Bale wel klaar is met geld uitgeven op de transfermarkt, maar als Arsenal daadwerkelijk bereid is 45 miljoen euro op tafel te leggen zou dat natuurlijk nog voldoende ruimte creëren voor een bod op Suarez. Het zou Liverpool bovendien de gelegenheid geven nog een grote zomeraankoop te verwezenlijken, nadat The Reds al naast de door Chelsea en Spurs begeerde Willian hadden gegrepen.

Van een dergelijke driehoeksverhouding is bij de interesse voor Ismail Aissati geen sprake. Volgens De Telegraaf is de 25-jarige ex-Ajacied en PSV'er dicht bij een transfer naar Rusland, waar Terek Grozny, de laatste club waar Ruud Gullit trainer was, een miljoenencontract voor hem klaar heeft liggen. Opmerkelijk: eerder deze zomer verdiende met Aras Özbiliz een andere voormalige speler van de Amsterdammers ook al een lucratieve transfer. Hij verruilde Kuban Krasnodar, dat donderdag Feyenoord met 1-0 versloeg, voor Spartak Moskou.

Bekijk hier al onze video's