Transferdagboek 17/06: Paulinho, Owusu en Eriksen

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 17/06: Paulinho, Owusu en Eriksen

Paulinho staat aan de vooravond van de oversteek van de Atlantische Oceaan. De middenvelder van Corinthians wordt in verband gebracht met de nodige Europese clubs, waaronder Tottenham Hotspur. Maar ogenschijnlijk is de strijd om de 24-jarige Braziliaan al beslecht. Althans, dat zegt Sergei Palkin.

Volgens de algemeen directeur van Shakhtar Donetsk heeft Paulinho namelijk al zijn keuze gemaakt en is zijn Oekraïense club daarom kansloos. 'We zijn geïnteresseerd, maar hij heeft al een voorcontract getekend met Internazionale.'

Zover is het nog niet voor Quincy Owusu-Abeyie. De Ghanees, die in 2005 met Jong Oranje een van de smaakmakesr op het WK Onder-20 was, heeft zijn beste tijd gehad bij Panathinaikos. De inmiddels 27-jarige aanvaller zal daarom de interesse verwelkomen van Levante, waarover in Griekse media wordt gesproken.

Het werd allemaal met grote stelligheid gebracht. Borussia Dortmund zou een dezer dagen Christian Eriksen presenteren als aanwinst. De Ajacied moest de naar Bayern München vertrokken Mario Götze doen vergeten.

Maar BVB-technisch directeur Michael Zorc heeft alle verhalen over Eriksen de kop ingedrukt. 'Ik heb het met verwondering gelezen', zegt hij in Ruhr Nachrichten over de berichtgeving in Bild.

In de ogen van Zorc is Kevin De Bruyne een grotere kandidaat voor de vacature die is ontstaan na het afscheid van Götze. 'De speler wil naar ons komen. Alleen het initiatief ligt niet bij ons', refereert de technisch directeur van Dortmund aan de situatie. De Belgische international ligt tot medio 2017 vast bij Chelsea.

Arsenal is hard bezig zich flink te roeren op de transfermarkt. De Londense ploeg lijkt inmiddels de beste papieren te hebben om Gonzalo Higuaín (foto onder) deze zomer te begroeten.

Juventus staat namelijk op het punt zich terug te trekken uit de strijd om de aanvaller van Real Madrid. Het Italiaanse bod – 22 miljoen euro in termijnen – schiet tekort ten opzichte van dat wat Arsenal wil betalen (24 miljoen), overigens een record voor The Gunners. In de schaduw van AS Monaco hoopt ook Paris Saint-Germain deze transferperiode een klapper te maken op de transfermarkt. Axel Witsel is in beeld om naar de Franse hoofdstad te komen. De 24-jarige middenvelder speelt sinds september 2012 bij Zenit Sint-Petersburg, dat hem destijds voor veertig miljoen euro overnam van Benfica.

Voor hetzelfde bedrag zou de Belg nu kunnen overstappen naar PSG, dat deze zomer nog geen aankoop deed. Witsel moet de eerste versterking worden voor de ambitieuze club, waar ook David Luiz in beeld is. De verdediger van Chelsea moet - net als bij het nationale elftal van Brazilië - samen met Thiago Silva het hart van de verdediging gaan vormen.

Kaká werd vorige week, eigenlijk al een paar jaar, in verband gebracht met een terugkeer naar AC Milan. Maar de 31-jarige Braziliaan lijkt nu op weg naar Corinthians. Met het oog op het WK volgend jaar in eigen land beseft de spelmaker dat hij veel speeltijd nodig heeft om in de selectie te worden opgenomen. Bij Real Madrid is dat de afgelopen seizoenen niet het geval geweest.

Hetzelfde geldt voor Robinho, die bij AC Milan niet kan rekenen op een basisplaats en dicht bij een akkoord met Santos is. Bij die club moet hij de naar Barcelona vertrokken Neymar opvolgen. De clubs zijn het al bijna eens over de transfersom, die zo'n negen miljoen euro bedraagt.

Fábio Coentrão (foto onder) maakte in de periode 2007-11 veel indruk bij Benfica en die club wil hem nu verlossen van zijn bijrol bij Real Madrid. De 25-jarige alleskunner werd eerder ook al in verband gebracht met AS Monaco. Maar tot een transfer kwam het nog niet. Mogelijk keert ook de Portugees in aanloop naar het WK terug op het oude nest. Arsenal-fans laten zich wel eens kritisch uit over het zuinige beleid van manager Arsène Wenger, maar met de beslissing om aanvaller Nicklas Bendtner niet meer in de plannen van de club te laten voor komen, kunnen de supporters alleen maar blij zijn.

De Deen werd het afgelopen jaar in de Serie A kampioen met Juventus, maar Bendtner had niet bepaald een cruciale inbreng. Nul doelpunten maakte hij voor De Oude Dame in competitieverband. Weliswaar raakte hij geblesseerd, Bendtner maakte zich niet populair in Turijn. Dat kwam mede door het misplaatste vedette-gedrag van de Deen.

Tijdens zijn revalidatie werd hij in Kopenhagen met alcohol achter het stuur opgepakt en was zijn populariteit in Turijn zó laag dat er volgens de fanshop evenveel shirts met zijn naam werden verkocht als het aantal doelpunten dat Bendtner in de competitie maakte: nul.

De ooit zo talentvolle Deen hoeft zich echter geen zorgen te maken dat het fiasco bij Juventus het einde van zijn carrière betekent. Vijf clubs willen hem contracteren, waaronder Eintracht Frankfurt en Besiktas.

Borussia Mönchengladbach leek ook interesse te hebben, maar die club is afgehaakt. 'Ik moet naar een club waar ik gewild bent. Ik ga liever naar een club net onder de top, waar ik elke week speel, dan dat ik in de absolute top terecht kom. De komende twee weken komt het rond', aldus de Deen. Anderlecht neemt afscheid van Lucas Biglia (foto onder), die inmiddels een akkoord zou hebben met Lazio, en daar moet een vervanger voor komen. William Vainqueur wordt genoemd als zijn opvolger, maar omdat hij momenteel uitkomt voor rivaal Standard Luik, lijkt het inlijven een zware opgave te worden. Anderlecht kijkt daarom verder dan het eigen land, waar het uitkomt bij een middenvelder van Barcelona.

Geen Xavi of Iniesta, maar de ploeg van trainer John van den Brom wil graag Jonathan Dos Santos naar Brussel halen. De 23-jarige Mexicaan speelt al ruim elf jaar in Catalonië. Dos Santos, broer van Giovanni Dos Santos (Real Mallorca), heeft van trainer Tito Vilanova al te horen gekregen dat er niet veel speeltijd gegarandeerd kan worden. Anderlecht heeft vier miljoen euro voor hem over, maar moet ook nog eens de concurrentiestrijd van Everton en Sevilla zien te winnen. Atlético Madrid staat erom bekend om telkens een goede vervanger aan te trekken als hun sterspeler de club verlaat. Fernando Torres werd opgevolgd door Forlán en Agüero, terwijl hun vertrek werd opgevuld door de geweldenaar Radamel Falcao, die op zijn beurt voor zestig miljoen euro werd gekocht door AS Monaco.

De directie kampt dus met een druk en is in de zoektocht uitgekomen bij Álvaro Negredo. De aanvaller van Sevilla, de club die ook Jesús Navas voor bijna achttien miljoen euro naar Manchester City zag vertrekken, heeft een prijskaartje van twintig miljoen euro om zijn nek hangen.

Negredo kwam afgelopen seizoen tot liefst 25 doelpunten in de Primera División, waardoor alleen Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Falcao productiever waren dan de Spaanse aanvaller. Op de laatste speeldag won Sevilla met 4-3 van Valencia, Negredo nam de volledige productie voor zijn rekening.

Tot slot nog een verontrustend doch vermakelijk bericht uit Engeland. Het scoutingssysteem van Manchester City lijkt namelijk gehackt door een werknemer van een Premier League-rivaal.

Het Scout7 systeem, dat ook analyses van spelers maakt op basis van de prestaties, staat vol met gedetailleerde beschrijvingen over interessante spelers. Het gerucht gaat zelfs dat City haast gaat zetten achter het contracteren van potentiële spelers, om de rivaal voor te zijn.

Bekijk hier al onze video's