Transferdagboek 09/08: Cabaye, Fabregas en Mulenga

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 09/08: Cabaye, Fabregas en Mulenga

Cesc Fabregas heeft weliswaar aangegeven dat hij niet van plan is om Barcelona te verlaten, maar daar legt Manchester United zich niet zomaar bij neer. The Daily Star meldt dat er een nieuw bod aankomt van liefst 45 miljoen euro. Man Utd-manager David Moyes hoopt Fabregas ervan te overtuigen dat hij er goed aan doet om terug te keren naar de Premier League, waarin hij eerder als speler van Arsenal uitstekend presteerde.

De kans is groot dat Newcastle United een Fransman kwijtraakt tijdens deze transferperiode. Paris Saint-Germain zou zich namelijk graag versterken met Yohan Cabaye, heeft trainer Laurent Blanc van de Franse kampioen aangegeven. PSG heeft echter concurrentie van Tottenham Hotspur, dat de middenvelder ook graag aan zijn selectie zou willen toevoegen.

Dan over naar Leandro Damião, die eerder in verband werd gebracht met Napoli en Tottenham. Die clubs kozen echter respectievelijk voor Gonzalo Higuaín en Roberto Soldado, maar mogelijk vertrekt de 24-jarige spits van Internacional alsnog naar Europa. Southampton zou de zestienvoudig international van Brazilië graag willen inlijven, maar de aanvaller twijfelt nog.

Jacob Mulenga werd deze zomer al in verband gebracht met clubs uit Engeland en Spanje, maar de laatste weken was het rustig rond de spits van FC Utrecht. Maar daar kan zomaar verandering in komen, aangezien volgens Franse media Saint-Étienne zich gemeld heeft voor de 29-jarige Mulenga. De 39-voudig international van Zambia heeft nog een contract voor één jaar in de Domstad. Maar vanwege zijn hoge salaris staat FC Utrecht open voor een transfer van de spits.

De aangekondigde bezuiniging van FC Anzhi is goed nieuws voor tal van Engelse clubs. Met name Willian wordt begeerd door de top van de Premier League. Manchester City zou al een bod van veertig miljoen euro hebben gedaan. De 25-jarige Willian werd vorig jaar al gelinkt aan The Citizens, maar ging toen van Shakhtar Donetsk naar Anzhi. De Braziliaanse spelmaker geniet ook belangstelling van Chelsea.

KV Mechelen riskeert Mads Junker te verliezen. De 32-jarige Deen heeft aangegeven graag terug te keren naar zijn vaderland óf Nederland. 'Bij een andere club ben ik misschien wel van waarde', laat Junker weten aan de Gazet van Antwerpen.

Door de komst van Benjamin Mokulu en Viktor Prodell lijkt zijn rol in de voorhoede uitgespeeld bij de Belgische club van trainer Harm van Veldhoven. 'Ik ken het wereldje goed genoeg om te weten dat zij nu de voorkeur krijgen. De club heeft veel geld voor die twee betaald', aldus Junker.

We blijven in België, waar Anderlecht ruim drie weken voor de transferdeadline nog naarstig op zoek moet naar aanvallende versterkingen. Voor de spitspositie hoopt trainer John van den Brom op Aleksander Mitrovic. Nu zijn huidige club Partizan Belgrado is uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League hoopt de club Mitrovic op korte termijn binnen te halen.

Van den Brom wil naast een centrumspits ook een linksbuiten voor komend seizoen, bij voorkeur Oussama Assaidi (foto onder). Eerder werd de vleugelaanvaller van Liverpool in verband gebracht met een verhuur aan Queens Park Rangers, maar de voormalig SC Heerenveen-aanvaller ontkende tijdelijk voor de Londense Championship-club te gaan spelen.

'We gaan tot de laatste dag van de transferperiode ons best doen om Wayne Rooney te halen.' Dat is de duidelijke boodschap van Chelsea-trainer José Mourinho. De Portugees zag Manchester United al twee keer een bod afslaan. De geblokte spits is niet te koop. Althans niet voor dertig miljoen euro.

Mourinho vertelt daarbij wel het netjes te willen afhandelen. 'We willen alles volgens de regels spelen. We hebben een bod uitgebracht, maar nog niet met de speler zelf gesproken', aldus de man die eerder deze zomer nog aankondigde geen transfers meer op het menu te hebben staan.

De Portugese manager zal in de komende periode toezien hoe Rooney mogelijk opnieuw een rel ontketent. De spits is ondanks zijn blessureleed van de laatste maanden tóch opgeroepen voor de Engelse nationale ploeg. Als hij woensdag wél in actie komt tegen Schotland, waar hij de voorbije weken zijn club niet kon dienen, zal daar bij de Engelse recordkampioen niet met veel goedkeuring op worden gereageerd. Maar of dat ook tot een breuk leidt is de vraag.

Mourinho heeft wél aangekondigd dat Barcelona de pogingen kan staken David Luiz te verleiden tot een gang naar Camp Nou. In Londen moet de beresterke Braziliaan een rol gaan vervullen in de achterhoede.

En alsof Chelsea nog niet genoeg middenvelders heeft, volgens de nodige Engelse bronnen vecht Mourinho momenteel met Arsenal om de gunsten van Luiz Gustavo. De middenvelder is bij Bayern München door de moordende concurrentie lang niet altijd zeker van een basisplaats en wil daarom verkassen. De Engelse clubs liggen op de loer. In het geval van Chelsea zou dat overigens slecht nieuws zijn voor Marco van Ginkel.

Tot slot stappen we nog even over naar Madrid. Want Rooney, en Luis Suarez, zijn niet de enige topspelers die engelengeduld nodig hebben om hun toptransfer te maken. Zo ziet Iker Casillas graag Gareth Bale naar Real komen. 'Hij is hier zeker welkom', aldus de doelman. Dat er een prijskaartje van meer dan honderd miljoen om de nek van de Welshman hangt, maakt de Spaanse doelman niet minder gastvrij.

Overigens kondigde Real-trainer Carlo Ancelotti onlangs nog maar eens aan geen beslissing te hebben genomen over het keepersvraagstuk. Diego López zou ook nog een kans maken. Al lijkt alles er toch op te wijzen dat Bale bij een mogelijke entree in het maagdelijk wit toch vooral op de elftalfoto zal staan met Casillas.

Bekijk hier al onze video's