Toverende Mertens leidt Napoli naar zege, AS Roma wint bij debuut Karsdorp

De midweekse speelronde in de Serie A leverde woensdag geen verrassingen op. Juventus, Napoli en AS Roma trokken allemaal aan het langste eind. Bij die laatste club debuteerde Rick Karsdorp, zoals dinsdag al duidelijk werd.

Voor aanvang van de duels werd, net als dinsdag bij Internazionale - Sampdoria (3-2), stilgestaan bij de antisemitische actie van de Lazio-aanhang eerder deze week.

Genoa - Napoli 2-3
Afgelopen weekeinde slaagde het zo productieve Napoli er voor de verandering eens niet in te scoren. De 0-0 in de topper tegen Internazionale betekende meteen het eerste puntenverlies voor de Champions League-tegenstander van Feyenoord in dit Serie A-seizoen. Napoli moest woensdag tegen Genoa meteen in de achtervolging, want Adel Taarabt opende al na twee minuten de score door diagonaal raak te schieten na een uitbraak.

Het antwoord van Napoli liet niet lang op zich wachten: nog voor het kwartier schoot Dries Mertens een vrije trap in de kruising. De Belg zorgde in de dertigste minuut ook voor de 1-2 door een lange bal knap aan te nemen en overtuigend raak te schieten. Ook na rust liet Mertens zich niet onbetuigd. Vanuit een lastige hoek completeerde de voormalige speler van onder meer AGOVV Apeldoorn, PSV en FC Utrecht zijn hattrick, alweer z'n derde sinds de start van het seizoen 2016/17. Genoa vond een kwartier voor tijd nog wel de aansluiting, maar verder dan de 2-3 van Armando Izzo liet Napoli het niet komen.

Napoli heroverde zo de koppositie. Mertens en de zijnen hebben twee punten meer dan Internazionale.

Juventus - SPAL 4-1
Landskampioen Juventus liet zich in eigen huis niet verschalken door promovendus SPAL. Het absolute hoogtepunt van de avond vond in de beginfase plaats. Federico Bernardeschi nam de bal op de rand van het strafschopgebied aan om vervolgens met een fabelachtige volley doelman Alfred Gomis kansloos te laten. Halverwege de eerste helft deed Paulo Dybala weinig onder voor zijn ploeggenoot door op magistrale wijze een vrije trap te benutten. In tegenstelling tot Gianluigi Buffon werd de spelmaker niet gespaard.

Helemaal op zijn lauweren rusten kon Juventus niet, want nog in de eerste helft maakte Alberto Paloschi de aansluitingstreffer namens SPAL. De promovendus toonde zich brutaal en zag de gelijkmaker worden afgekeurd. Het was Gonzalo Higuaín die halverwege het tweede bedrijf Juventus in veilige haven bracht. De Argentijn vond het doel nadat SPAL een hoekschop matig verwerkte. Juan Cuadrado maakte met de 4-1 aan alle onzekerheid een einde. Juventus staat derde, op drie punten van Napoli.

Feest bij Juventus, na de wonderschone treffer van Federico Bernardeschi.

AS Roma - Crotone 1-0
Bij de vuurdoop van Karsdorp liet AS Roma geen steek vallen tegen laagvlieger Crotone. De bezoekers keken al na tien minuten tegen een achterstand aan door een benutte penalty van Diego Perotti, die werd toegekend na een overtreding op Aleksandar Kolarov. Verder uitlopen deed AS Roma niet. De ploeg van trainer Eusebio Di Francesco had moeite om het overwicht uit te drukken in mogelijkheden.

De tweede helft was een herhaling van zetten, met als enige verschil dat AS Roma deze keer geen enkele keer het krachtsverschil omzette in een treffer, ook omdat Edin Dzeko de lat raakte. Roma, waar Karsdorp in de 82ste minuut werd gewisseld en Kevin Strootman op de bank bleef, bezet de vijfde plaats op zeven punten van Napoli, maar heeft nog een duel tegoed.

Chievo - AC Milan 1-4
Slechts één zege in de laatste zes officiële wedstrijden. Dat was voorafgaand aan het treffen met Chievo de sombere balans van AC Milan, dat afgelopen zomer niet op een miljoentje meer of minder keek bij het renoveren van de selectie. De onder vuur liggende trainer Vincenzo Montella kon dus wel een succesje gebruiken en dat kreeg hij ook. Tussen de 36ste en 42ste minuut sloeg AC Milan tweemaal toe. Eerst had Suso vanaf de rand van het strafschopgebied succes met een geplaatst schot en vervolgens passeerde Bostjan Cesar zijn eigen doelman.

De overwinning van AC Milan kwam geen moment in gevaar, al reageerde Chievo via Valter Birsa nog wel razendsnel op de 1-3 van Hakan Çalhanoglu. Nikola Kalinic zorgde echter al snel voor de vierde Milanese treffer. Door de zege krijgt AC Milan langzaam de subtop in zicht, al is de huidige achtste plaats nog altijd ver beneden de verwachtingen.

Nikola Kalinic gaf de zege van AC Milan cachet.

Bologna - Lazio 1-2
Lazio, met Stefan de Vrij in de basis, blijft in de top meedraaien dankzij een triomf bij Bologna. De Romeinen beleefden een droomstart, want al in de vierde minuut liet Sergej Milinkovic-Savic de 0-1 noteren. Bologna kwam er totaal niet aan te pas en keek na 28 minuten al tegen een 0-2 achterstand aan, deze keer door toedoen van Senad Lulic. Vlak daarvoor had Serie A-topscorer Ciro Immobile een strafschop gemist.

Lulic scoorde niet alleen vóór, maar ook tegen Lazio. Door een eigen doelpunt van de Bosniër vlak na de hervatting mocht Bologna weer dromen van een punt. Bij dromen bleef het, want Lazio trok de drie punten over de streep en neemt de vierde plaats in.