Tottenham eindigt wéér boven Arsenal, afgang Man Utd compleet

Tottenham Hotspur heeft zich zondagmiddag definitief verzekerd van weer een seizoen Champions League-voetbal. Arsenal moet daardoor de Europa League winnen om zich te plaatsen voor het miljardenbal. Manchester United liep een ticket voor dat toernooi vorige week al mis en sloot het seizoen in stijl af met een afgang tegen Cardiff City.

Tottenham Hotspur
2 - 2
Everton
Everton

Spurs wist na de resultaten van de voorlaatste speelronde al dat het een plek in de topvier al bijna niet meer kon mislopen omdat het doelsaldo veel beter was dan dat van Arsenal. De midweekse duels in het miljardenbal bewezen echter nog maar eens dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn en dus moest het nog wel even gebeuren voor de ploeg van Mauricio Pochettino.

Enkele dagen na het bereiken van de CL-finale ten koste van Ajax, zette Eric Dier de Londenaren al snel op voorsprong tegen Everton uit een corner. The Toffees lieten echter blijken zich niet zomaar gewonnen te geven en zetten Hugo Lloris voor rust al enkele keren aan het werk. Spurs haalde de rust nog met een 1-0 voorsprong, maar gaf die in de tweede helft uit handen.

In een tijdbestek van vier minuten boog Everton de achterstand namelijk om in een voorsprong toen eerst Theo Walcott en vervolgens Cenk Tosun het net lieten bollen. Het antwoord van Spurs liet niet lang op zich wachten. Een vrije trap van Christian Eriksen betekende de 2-2. Vincent Janssen maakte daarna nog zijn entree, maar kon die niet meer opluisteren met een goal. Een punt was echter ook genoeg.

Burnley
Burnley
1 - 3
Arsenal
Arsenal

Want daarmee eindigt Tottenham Hotspur voor het derde jaar op rij hoger dan aartsrivaal Arsenal, dat vorige week duur puntenverlies leed tegen Brighton & Hove Albion. Alleen bij een monsterzege op Burnley en een nederlaag van Spurs kon de ploeg van Unai Emery zich via de Premier League nog plaatsen voor het miljardenbal, maar dat droomscenario bleef uit voor The Gunners.

De laatste wedstrijd van het seizoen leverde wel drie punten op. Net als afgelopen donderdag in de halve finale van de Europa League tegen Valencia was Pierre-Emerick Aubameyang de grote man voor Arsenal. De Gabonese spits maakte op Turf Moor zijn 21ste en 22ste Premier League-goal van het seizoen. Ashley Barnes deed al snel wat terug, maar het slotakkoord was voor Arsenal-talent Edward Nketiah.

Manchester United
0 - 2
Cardiff City

Waar Arsenal het Premier League-seizoen in ieder geval nog wel afsloot met drie punten, gold dat niet voor Man Utd. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer blameerde zich vorige week al door tegen het gedegradeerde Huddersfield Town zijn CL-kansen te vergooien en deed er zondagmiddag op het eigen Old Trafford nog een schepje bovenop door te verliezen van een andere degradant, Cardiff City.

De afgang kreeg halverwege de eerste helft gestalte toen Cardiff een penalty kreeg. Nathaniel Mendez-Laing benutte het buitenkansje en nam negen minuten na rust ook de tweede treffer van Welshmen voor zijn rekening. United, waar de zeventienjarige Mason Greenwood in de basis startte, kwam die klap niet meer te boven en sloot het seizoen zo op dramatische wijze af.

Leicester City
0 - 0
Chelsea
Chelsea

Chelsea was in al zeker van een plek in de topvier en bereikte donderdag bovendien de finale van de Europa League na een zinderende penaltyserie tegen Eintracht Frankfurt. De ploeg van Maurizio Sarri kon dat succes geen luister bijzetten met een zege op de slotdag. Tegen Leicester City bleef het 0-0. Dat gelijkspel is wel genoeg om als best of the rest te eindigen achter Manchester City en Liverpool.

Crystal Palace
5 - 3
AFC Bournemouth

Voor de andere ploegen in de Premier League stond er weinig meer op het spel, maar er viel nog wel het nodige te genieten. Zo maakten Crystal Palace en AFC Bournemouth er op Selhurst Park een waar spektakel van. De thuisploeg, die het seizoen afsluit op de twaalfde plaats, leidde na 37 minuten al met 3-0 dankzij twee goals van Michy Batshuayi en een eigen doelpunt van Jack Simpson.

Collega-middenmoter Bournemouth (met Nathan Aké in de basis) knokte zich daarna knap terug via Jefferson Lerma en Jordon Ibe, voordat Patrick van Aanholt de marge van Palace weer vergrootte tot twee doelpunten door een zelf opgezette aanval op aangeven van Wilfried Zaha af te ronden. Door goals van Joshua King (B'mouth) en Andros Townsend (Palace) eindigde het duel uiteindelijk in 5-3.