Torres schiet Chelsea langs Steaua, simpele zege Lazio

Chelsea heeft in de achtste finales van de Europa League een blamage voorkomen, door na de 1-0 nederlaag uit tegen Steaua Boekarest thuis met 3-1 te winnen. Lazio zat al op rozen na de 2-0 zege van een week terug bij VfB Stuttgart en klaarde het karwei eenvoudig door eveneens met 3-1 te zegevieren.

Chelsea – Steaua Boekarest 3-1Chelsea kon slechts bij vlagen overtuigen tegen Steaua Boekarest, maar speelde in ieder geval stukken beter dan tijdens de met 1-0 verloren heenwedstrijd in Roemenië. Het was uiteindelijk Fernando Torres die ervoor zorgde dat er op Stamford Bridge een einde kwam aan het Europese avontuur van de bedwingers van Ajax. Daar veranderde een gemiste strafschop van diezelfde Torres niets aan.

Aanvankelijk had Chelsea echter de grootste moeite met de defensie van Steaua. Bij de eerste fatsoenlijk opgezette aanval was het wel meteen raak. Juan Mata (foto onder) dook na een één-twee met Ramires op voor sluitpost Ciprian Tatarusanu. De manier waarop de bal via de hand van de Roemeense doelman knullig over de lijn rolde, sprak boekdelen over het niveau dat Chelsea voor rust haalde. Want nog voordat beide teams de kleedkamer opzochten, had Steaua gelijk gemaakt. Na een corner wilde de bal in een scrimmage maar niet uit de doelmond van de Londenaren geraken. Vlad Chiriches, ook al maker van de 2-0 tegen Ajax, tikte dankbaar de 1-1 achter Petr Cech, die op de grond lag.

In de tweede helft stelde Chelsea echter orde op zaken. In de 58ste minuut knikte John Terry de 2-1 binnen uit een vrije trap van Mata, die dertien minuten later aangever was bij de bevrijdende treffer van Torres. De geplaagde Spaanse spits scoorde in 2013 tot dusver alleen een keer in de League Cup, maar profiteerde met een beheerste schuiver optimaal van een overstapje van Eden Hazard.

Dat Torres daarna nog een strafschop op de lat schoot, geeft aan dat het lek bij de 28-jarige aanvaller nog altijd niet boven is. Desondanks was hij met zijn goal hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat Chelsea zich bij de laatste acht ploegen van de Europa League schaarde.

Lazio – VfB Stuttgart 3-1Hoewel Lazio in de Serie A vijf van zijn laatste zeven wedstrijden verloor, gaat het met de ploeg van trainer Vladimir Petkovic in de Europa League nog altijd voorspoedig. Na de 2-0 zege van vorige week op bezoek bij VfB Stuttgart, was de Duitse middenmoter ook in een leeg Stadio Olimpico geen partij voor de Romeinen, die door de UEFA waren bestraft voor racistische leuzen van de fans tijdens eerdere Europa League-duels met Tottenham Hotspur en NK Maribor. Dat Lazio zonder de steun van het thuispubliek toch een makkelijke avond had, kwam met name door de zwakke defensie van Die Schwaben. In een tijdsbestek van twee minuten kwam Lazio-spits Libor Kozak tot twee keer toe oog in oog met doelman Sven Ulreich. Eerst tikte de Tsjech in de zesde minuut een voorzet van Stefan Radu binnen, kort daarna schoot hij via de onderkant van de lat raak na een steekpass van Hernanes (foto boven).

Stuttgart ging vervolgens nog wel dapper op jacht naar een tegentreffer, maar de defensie van Lazio stond een stuk steviger op zijn fundamenten dan die van de Duitsers. Bovendien greep keeper Federico Marchetti enkele malen goed in.

Nadat de dertigjarige Italiaan zich vlak voor rust had moeten laten vervangen met een lichte hoofdwond, moest zijn plaatsvervanger Albano Bizzarri nog wel een doelpunt slikken van Tamás Hajnal. Maar omdat Kozak vlak voor tijd zijn hattrick voltooide plaatste Lazio zich eenvoudig voor de kwartfinales van het Europa League-toernooi.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.