Topscorer Memphis heeft Sneijder bijna te pakken

Reacties

In de aanloop naar elke interland staan we met enkele feiten stil bij dat duel. Dinsdagavond speelt Nederland de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Daarin gaat Memphis Depay ook op zoek naar persoonlijk succes. 

Topscorer Memphis heeft Sneijder bijna te pakken
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 1
Turkije
Turkije

Nederland hoopt vanavond de koppositie in Groep G te kunnen overnemen van Turkije. Na vijf speelronden staat Oranje nu tweede, met een punt minder dan de tegenstander van vanavond. Ook Noorwegen (dat dinsdag Gibraltar treft) heeft na vijf duels tien punten gehaald.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Nederland heeft wat goed te maken tegen Turkije, na de eerdere 4-2 nederlaag in deze kwalificatiecyclus. Burak Yilmaz was in deze wedstrijd de beul voor Oranje, door een hattrick voor zijn rekening te nemen. In zes wedstrijden tegen Oranje heeft Burak nu vijf keer gescoord. 

Nederland en Turkije stonden veertien keer eerder tegenover elkaar. Oranje won vijf van de eerdere ontmoetingen en verloor er vier. De laatste twee wedstrijden waren een prooi voor Turkije. 

• Louis van Gaal heeft als bondscoach van het Nederlands elftal al drie keer eerder tegenover Turkije gestaan. Van Gaal verloor nog niet van deze tegenstander: twee keer werd er gewonnen, een keer speelde Oranje onder zijn leiding gelijk. 

• De WK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld in een uitverkochte Johan Cruijff Arena. De thuishaven van Ajax is voor de 77ste keer de gastheer voor het Nederlands elftal: ook in het Olympisch stadion kwam Oranje zovaak in actie. Alleen in De Kuip (124 keer) speelde Nederland vaker.

• Nederland ontving Turkije al vijf keer eerder in de Arena. Geen enkel ander land was in het Amsterdamse stadion vaker de tegenstander van Oranje. Goed nieuws: Nederland verloor nog nooit in de Arena van Turkije. Twee keer werd er gewonnen, driemaal gelijkgespeeld. 

• De balans van het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena is zeer positief, met 43 overwinningen, 19 remises en 14 nederlagen. De laatste keer dat Oranje in Amsterdam verloor was op 7 oktober vorig jaar, toen Mexico in een oefenduel met 0-1 te sterk was. Hierna bleef Nederland in zes duels op rij ongeslagen; de laatste vijf wedstrijden werden bovendien gewonnen.

De nederlaag tegen Mexico was het debuut van Frank de Boer als hoofdtrainer van Oranje.
© Pro Shots
De nederlaag tegen Mexico was het debuut van Frank de Boer als hoofdtrainer van Oranje.

Nederland is al 21 competitieve wedstrijden (dus: geen oefenduels) op rij ongeslagen gebleven onder Louis van Gaal. Deze reeks begon op 5 september 2001, met een 5-0 zege op Estland in de kwalificatiecyclus voor het WK van 2002. De bondscoach heeft in totaal pas vier van zijn 45 interlands verloren.

• Tyrell Malacia werd tegen Montenegro de 42ste speler die onder Van Gaal debuteerde in het Nederlands elftal. Van Gaal gunde in totaal liefst elf spelers van Feyenoord een haasje.

• In de huidige selectie van Oranje zitten nog twee spelers die hun debuut zouden kunnen maken: PSV-doelman Joël Drommel en Ajax-verdediger Devyne Rensch. Laatstgenoemde moest bij de twee vorige duels echter op de tribune plaatsnemen.

• Virgil van Dijk ontbrak tegen Montenegro, maar is er tegen Turkije weer bij. De aanvoerder gaat zijn veertigste interland spelen. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Piet van der Kuil.

• Memphis Depay speelde zaterdag zijn zeventigste interland en maakte daarin zijn dertigste goal. Hij is nog een treffer verwijderd van een plek in de toptien op de topscorerslijst van Oranje. Recordinternational Wesley Sneijder staat nu nog tiende, met 31 goals achter zijn naam.

topscorers aller tijden van oranje

Naam Goals
01. Robin van Persie 50
02. Klaas-Jan Huntelaar 42
03. Patrick Kluivert 40
04. Dennis Bergkamp 37
Arjen Robben 37
06. Faas Wilkes 35
Ruud van Nistelrooy 35
08. Abe Lenstra 33
Johan Cruijff 33
10. Wesley Sneijder 31
11. Memphis Depay 30

Memphis Depay heeft zes van zijn zeven strafschoppen voor het Nederlands elftal benut. Alleen Ronald Koeman (8), Robin van Persie (7) en Johan Neeskens (7) scoorden vaker vanaf de stip voor Oranje (penaltyreeksen niet meegerekend). 

 De Italiaan Daniele Orsato (45) is de scheidsrechter bij Nederland-Turkije. Orsato floot het Nederlands elftal één keer eerder: in september 2016 was hij de leidsman bij het WK-kwalificatieduel tegen Zweden (1-1). 

• Louis van Gaal heeft niet te maken met schorsingen in zijn selectie. Daley Blind was geschorst voor het duel met Montenegro, maar is nu weer terug bij de groep. Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Donyell Malen staan op scherp

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Noorwegen
Meer over Noorwegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.