Topscorer én assistkoning: Luuk de Jong zorgt voor Europese primeur

Reacties

Luuk de Jong is dankzij zijn twee assists tegen Feyenoord (2-2) de eerste speler in de grootste tien Europese competities met minstens twintig competitiegoals en tien assists achter zijn naam. Ook overtrof de 33-jarige spits van PSV zijn persoonlijk record als aangever.

Topscorer én assistkoning: Luuk de Jong zorgt voor Europese primeur
© Pro Shots
PSV
PSV
2 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Nooit eerder bereidde De Jong in competitieverband namelijk elf goals voor in één seizoen. Met dat aantal evenaarde de routinier ploeggenoot Joey Veerman, die door een blessure ontbrak tegen Feyenoord, als assistkoning van de Eredivisie. Met 22 goals is De Jong ook de topscorer. In totaal was hij nu bij 33 doelpunten betrokken in de Eredivisie. En dan te bedenken dat hij ook nog acht keer scoorde in de (voorronden van de) Champions League en één keer in het KNVB-bekertoernooi.

Met 31 goals in alle competities is De Jong nog maar één treffer verwijderd van zijn beste seizoenstotaal, dat hij bereikte in de seizoenen 2011/12 (voor FC Twente), 2015/16 en 2018/19. Met dat aantal houdt hij gelijke tred met topspitsen als Kylian Mbappé en Harry Kane, die in officiële duels respectievelijk 32 en 31 keer scoorden voor Paris Saint-Germain en Bayern München. Natuurlijk valt te beargumenteren dat zij dat op een hoger niveau doen dan De Jong, maar het doet niets af aan zijn prestatie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Als we alleen naar goals en assists in competitieverband kijken, is De Jong de eerste speler in de grootste tien Europese competities met minstens twintig goals en tien assists achter zijn naam. Kane scoorde in de Bundesliga bijvoorbeeld wel vaker (27 keer), maar gaf 'slechts' vijf assists. In de Eredivisie ging Dusan Tadic de captain van PSV vijf jaar geleden als laatste speler voor. De Servische aanvaller was in het seizoen 2018/19 namens Ajax goed voor 28 goals en 13 assists in de Eredivisie.

Feyenoord
Opmerkelijk is wel dat De Jong opnieuw niet scoorde tegen Feyenoord. Waar hij in de laatste zeven competitieduels namens PSV acht keer scoorde tegen Ajax, wacht hij nu al elf wedstrijden in de Eredivisie op een doelpunt tegen de Rotterdammers. In het seizoen 2014/15 scoorde De Jong voor het laatst tegen Feyenoord, toen was het wel meteen drie keer raak (4-3). Wel gaf hij vorig seizoen ook al de assist bij de 0-2 van Thorgan Hazard in De Kuip (2-2). En daar kwamen zondag dus twee assists bij.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer L. de Jong
Meer over L. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.