Tiental PSV geeft het weg in tumultueuze topper tegen Feyenoord

De topper tussen Feyenoord en PSV is zondagmiddag in een gelijkspel geëindigd. De Eindhovenaren leken de verschillen in de top van de ranglijst te gaan minimaliseren, maar in de negen minuten durende extra speeltijd maakte Alireza Jahanbakhsh tegen tien man toch nog de gelijkmaker: 2-2.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
PSV
PSV

Feyenoord is de trotse koploper van de Eredivisie en verloor tot zondag pas één keer. Dat was in Eindhoven, toen PSV met 4-3 te sterk was. Zondag leken de Eindhovenaren opnieuw te gaan winnen van de gehavende ploeg van Arne Slot, die Justin Bijlow, Quilindschy Hartman en Sebastian Szymański moest missen, maar in blessuretijd ging het toch nog mis voor PSV. De gasten stonden toen al even met tien man op het veld, door een oliedomme rode kaart voor Armando Obispo.

Openingstreffer
De score werd al in de achtste minuut geopend. Na balverlies van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü kwam PSV er razendsnel uit en op aangeven van Xavi Simons passeerde Anwar El Ghazi Timon Wellenreuther. Voor El Ghazi was het de tweede competitiewedstrijd op rij waarin hij scoorde. Vijf minuten na de goal zorgden de fans in De Kuip voor een mooie steunbetuiging aan Thijs Slegers, de manager communicatie en perszaken van PSV die ongeneeslijk ziek is.

PSV raakte doelpuntenmaker El Ghazi even na dit kippenvelmoment kwijt. De aanvaller had last van zijn hamstring en moest zich laten vervangen door Johan Bakayoko. Feyenoord ging in de achtervolging, maar kreeg in een slordige eerste helft (van beide teams) niet bijster veel kansen op de gelijkmaker. Santiago Giménez werd na ruim twintig minuten wel gevaarlijk: zijn inzet was echter te matig om Walter Benítez in de verlegenheid te brengen.

Even hierna verloor PSV ook Philipp Mwene door een blessure. De vleugelverdediger had na een botsing met Mats Wieffer last van zijn hoofd en verliet per brancard het veld. Patrick van Aanholt kwam in zijn plaats: de linksback, die op Deadline Day overkwam van Galatasaray, maakte zo zijn debuut voor PSV. Thorgan Hazard kwam in De Kuip in de tweede helft als invaller in het veld.

Kans Timber
Vanaf de kant zag Hazard nog een spannende slotfase van het eerste bedrijf, met daarin onder meer een goede mogelijkheid voor Igor Paixão, en acht minuten na rust een enorme kans op de gelijkmaker voor Feyenoord. Giménez kopte van dichtbij op Benítez, waarna Quinten Timber een vrije schietkans had. Wonderwel schoot hij recht in de handen van de al op de grond liggende PSV-doelman.

Na een uur maakte Hazard zijn entree. Hij stond maar even met tien ploeggenoten op het veld, want vlak na de entree van de Belg werd Obispo weggestuurd. De verdediger werd na inmenging van de VAR bestraft voor een vreemde actie, waarbij hij na een gewonnen kopduel zijn been uitstrekte en Giménez verwondde. Feyenoord rook bloed, al duurde dat maar kort. Niet lang na de uitsluiting van Obispo vierde Hazard zijn debuut met een doeltreffend schot in de korte hoek: 0-2.

Feyenoord deed er hierna alles aan om zich terug te knokken. De thuisploeg had duidelijk het overwicht, maar ging niet goed met zijn kansen om en stuitte steeds op een PSV-blok. Negen minuten voor tijd werd het toch weer spannend, toen invaller Jahanbakhsh de aansluitingstreffer binnen kopte. Het publiek in De Kuip geloofde er weer in en ging voor de slotfase vol achter de thuisploeg staan.

PSV werd hevig onder druk gezet. Danilo schoot net naast en in de extra speeltijd greep Benítez geweldig in bij een inzet van de Braziliaanse invaller. De inzet van Jahanbakhsh zeilde over en ook een volgende kans was niet aan Danilo besteed, maar PSV slaagde er toch niet in om stand te houden. Jahanbakhsh zorgde met een gekruld schot voor de 2-2.

Door het gelijkspel houdt koploper Feyenoord achtervolger PSV op vier punten. De Eindhovenaren zijn op de ranglijst gepasseerd door Ajax, dat eerder op de zondag van SC Cambuur won