Tomasson maakt CL-droom waar met Malmö: 'Ik ben in de hemel'

Reacties

Jon Dahl Tomasson werkt bij het Zweedse Malmö FF hard aan zijn trainersloopbaan en vierde dinsdag een prachtig hoogtepunt, door zich met zijn ploeg te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Voor de oud-aanvaller is een droom werkelijkheid geworden, zo jubelde hij na afloop van de thriller tegen het Bulgaarse PFK Ludogorets.

Tomasson maakt CL-droom waar met Malmö: 'Ik ben in de hemel'
© Pro Shots
Ludogorets
Ludogorets
2 - 1
Malmö FF
Malmö FF

Malmö had de heenwedstrijd met 2-0 gewonnen en beschikte daardoor over een goede uitgangspositie, maar dinsdag werd het in de return toch nog erg spannend, toen Ludogorets al in de tiende minuut op voorsprong kwam. Malmö raakte niet in paniek en vond na een afgekeurde goal van Sören Rieks vlak voor rust de gelijkmaker, gemaakt door Veljko Birmancevic. Ludogorets herstelde zijn voorsprong na rust, maar kwam niet verder dan 2-1.

Zo was het feest voor Tomasson. 'Ik ben ontzettend blij, maar ook helemaal uitgeput', lachte de trainer na afloop. 'Mentaal was het een heel zware wedstrijd. Dankzij een sterke teamgeest konden de spelers door de moeilijke periodes heen komen. Deze laatste stap was de moeilijkste, maar de jongens hebben het fantastisch gedaan. Je mag dromen in het voetbal en nu is de droom uitgekomen. Ik ben in de hemel, samen met alle Malmö-supporters.'

© Pro Shots

Malmö legde een lange weg af naar de groepsfase van de Champions League: Tomasson en zijn ploeg moesten liefst vier voorrondes overleven. De Zweden schakelden eerst FC Riga uit (1-0 en 1-1), vervolgens HJK Helsinki (2-1 en 2-2) en ook Rangers FC moest eraan geloven (2-1 en 1-2). Omdat ook Ludogorets opzij werd gezet, mag Malmö voor het eerst sinds het seizoen 2015/16 meedoen aan het miljardenbal.

Het bijzondere succes zorgde voor tranen bij aanvoerder Anders Christiansen. 'Alle emoties kwamen samen', stamelde hij na afloop. 'Het was erg emotioneel. Ik droom hier al van sinds ik in januari 2016 bij de club kwam.' In 2017 ging het in de kwalificatiecyclus direct mis tegen Vardar uit Macedonië. 'Iedereen lachte ons toen uit', weet Christiansen nog. 'De club heeft zich in de jaren hierna echt ontwikkeld. We zijn door de jaren heen steeds sterker geworden. Het heeft vier jaar geduurd om echt door te stoten naar de Champions League en nu ben ik ontzettend trots. Om als Zweedse ploeg te mogen vechten tegen de grootste clubs van Europa: dat is echt iets groots.'

Vorig jaar spraken we nog met Jon Dahl Tomasson over zijn werk in Zweden:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.