Toen Robben miste, wist Lampard: dit wordt de avond van Chelsea

Reacties

Exact acht jaar na het winnen van de Champions League heeft Frank Lampard nog maar eens teruggeblikt op de memorabele campagne van Chelsea, die uiteindelijk zijn climax kende op 19 mei 2012 in de zinderende finale tegen Bayern München.

Toen Robben miste, wist Lampard: dit wordt de avond van Chelsea
© Pro Shots
Bayern München
Bayern München
ns
1 - 1
Chelsea
Chelsea

Lampard noemt het dinsdag tijdens The Football Show op Sky Sports het beste jaar in de clubhistorie en spreekt van een verhaal dat eigenlijk moeilijk te geloven is. En niet alleen omdat Bayern voor de eindstrijd in de eigen Allianz Arena de torenhoge favoriet was. Zo werd trainer André Villas-Boas begin maart ontslagen nadat Chelsea de heenwedstrijd in de achtste finale van de Champions League had verloren van Napoli (3-1) en anderhalve week later de derde nederlaag in vijf duels leed op bezoek bij West Bromwich Albion.

Lampard beseft nu pas echt hoe zwaar dat moet zijn geweest voor de destijds pas 34 jaar oude Portugees, nu hij zelf de manager van Chelsea is. Maar het ontslag van Villas-Boas betekende acht jaar geleden wel het begin van een ongekend sterke eindsprint. Onder diens voormalige assistent Roberto Di Matteo op de bank wonnen The Blues acht van hun tien eerste duels, waaronder een spetterende zege in de return tegen Napoli op Stamford Bridge (4-1). Maar wat er in de halve finale tegen Barcelona gebeurde, spande de kroon.

Dubbele cijfers
Nadat Chelsea in de kwartfinale had afgerekend met Benfica, won Chelsea op 18 april ook het heenduel met de titelhouder door een doelpunt van Didier Drogba (1-0). Een week later leek alles echter verloren toen Sergio Busquets en Andrés Iniesta vlak voor rust scoorden en John Terry tussendoor een rode kaart kreeg. 'Ik dacht toen dat dit wel eens de ergste avond van mijn carrière zou kunnen worden. Ik dacht echt aan dubbele cijfers', blikt Lampard terug. 'De eerste twintig minuten kwam ik niet eens in de buurt van Xavi en Iniesta.'

Dat gevoel van onmacht veranderde echter toen Ramires in de extra tijd van de eerste helft de belangrijke uitgoal maakte: 2-1. Bij die stand was Chelsea opeens weer door naar de finale. Het gevoel van Lampard veranderde, maar het maakte de opdracht niet makkelijker, herinnert de Chelsea-icoon zich. 'Ik ben in de tweede helft nauwelijks uit mijn eigen zestienmetergebied gekomen. We konden onze mensen voorin niet eens bereiken. En als je tegenover Iniesta staat, gaat hij je gewoon voorbij! We moesten ons echt ingraven.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Uiteindelijk overleefde Chelsea het Barça-offensief toch. De vaak verguisde Fernando Torres maakte in de extra tijd uit een tegenstoot aan alle onzekerheid een einde met de 2-2. En dus plaatste niet de ploeg van Pep Guardiola, op dat moment de dominante kracht in het internationale voetbal én titelhouder, maar Chelsea zich voor de CL-finale. 'Het is nu misschien makkelijk gezegd, maar als dat soort dingen gebeurt, in een wedstrijd die je niet verdient te winnen, heb je het gevoel dat het in de sterren geschreven staat', stelt Lampard.

Zeker als je in ogenschouw neemt wat er op 19 mei 2012 allemaal gebeurde in de Allianz Arena. Chelsea miste door schorsingen niet alleen aanvoerder Terry, maar ook Rául Meires, Ramires en Branislav Ivanovic. Bovendien speelde Bayern, in de halve finale na penalty's te sterk voor Real Madrid, in eigen stadion. 'We wisten dat we de underdog waren', aldus Lampard. Door een video met persoonlijke boodschappen van familieleden te laten zien, pepte Di Matteo zijn spelers echter op. 'Dat was geweldig team management van Robbie.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De individuele klasse van Didier Drogba, maker van de gelijkmaker vlak voor tijd en de winnende penalty in de serie, deed de rest. De rol van The King, zoals Lampard hem noemt, was cruciaal. 'Hij kwam met een kopbal waarmee niemand anders in het mondiale voetbal had kunnen scoren. Didier werd een ander persoon in die wedstrijden richting de finale. Zijn zelfvertrouwen straalde af op de anderen om hen heen. Daarom is hij een Premier League-grootheid. Hij maakte goals op het juiste moment, waardoor je wedstrijden won.'

Robben
Een cruciaal moment in de wedstrijd was de gemiste penalty van Arjen Robben in de verlenging. Toen Petr Cech de strafschop stopte, wist Lampard: 'Dit zou hem serieus wel eens kunnen worden.' Na de zenuwslopende penaltyserie, waarin hij zelf ook scoorde, brak de chaos volgens Lampard uit. 'De beste avond van mijn voetballeven. Het was ongelooflijk. We hadden al zo vaak geprobeerd hem te winnen, maar we verloren finales, halve finales, het voelde als de laatste kans voor deze groep.' En die greep Chelsea met beide handen aan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van alle spelers uit de Chelsea-selectie verdiende Terry de prijs volgens Lampard nog het meest, maar door zijn schorsing kon de captain de finale zelf niet spelen. Dat hij bij de prijsuitreiking vervolgens toch in volledig tenue de beker de lucht in tilde, leidde destijds tot de nodige spottende reacties in Engeland. 'Zo gaat dat in de moderne tijd van social media', weet Lampard. 'Maar de belangrijkste man binnen de club kan dragen wat hij wil. Hij kan die beker ophalen in welke kleding dan ook. Het is volledig verdiend!'

Beste Chelsea sinds 2000: Nederlanders ontbreken door wereldsterren als Hazard
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.