Lotingkoorts Oranje: hoe ziet de virtuele potindeling eruit?

Reacties

Nu het Nederlands elftal vrijwel zeker is van deelname aan het EK kan het vizier langzaam op de loting voor het eindtoernooi worden gericht. Op basis van de huidige standen belandt Oranje in Pot 3 en kan het weleens zware tegenstanders treffen.

Lotingkoorts Oranje: hoe ziet de virtuele potindeling eruit?
© Pro Shots

Bij het bepalen van de potten kijkt de UEFA louter naar de resultaten in deze kwalificatiecyclus. Er wordt een ranglijst van alle teams opgemaakt, waarbij eerst de groepswinnaars en daarna de nummers twee aan bod komen.

In de groepen met zes landen worden de resultaten tegen de hekkensluiter geschrapt, om zo een disbalans met de poules van vijf teams te voorkomen.

Als teams op deze ranglijst net zoveel punten hebben, wordt eerst gekeken naar het doelsaldo, dan naar het aantal gemaakte doelpunten, vervolgens naar het aantal gefabriceerde treffers in uitduels, daarna naar het aantal zeges en dan naar het aantal uitzeges. Is er dan nog geen onderscheid, dan wordt de kaartenlast erbij gepakt en als laatste criterium geldt de Nations League-ranking.

Na zes wedstrijden totaliseert Nederland twaalf punten: het resultaat van twee nederlagen tegen Frankrijk, twee zeges op Griekenland, een triomf tegen Gibraltar en een overwinning bij Ierland. Daarmee staat Oranje momenteel veertiende op de algehele lijst en stevent het af op een plek in Pot 3.

Als organisator belandt Duitsland sowieso in Pot 1. De ploeg van Julian Nagelsmann krijgt daarin volgens de huidige standen gezelschap van Portugal, Frankrijk, België, Turkije en Spanje. Met name Engeland maakt ook nog een uitstekende kans om door te stoten richting Pot 1.

Momenteel zit de wereldkampioen van 1966 echter nog in de virtuele Pot 2 en dat geldt ook voor Albanië, Hongarije, Slovenië, Roemenië en Oostenrijk. Let wel: nog niet alle landen zijn zeker van deelname aan het EK. Op Pot 3 koersen Schotland, Denemarken, Nederland, Tsjechië, Italië en Servië af. In Pot 4 zitten momenteel Slowakije, Wales en Zwitserland én de landen die zich eind maart 2024 via de play-offs verzekeren van een EK-optreden.

Tijdens de volgende en laatste interlandperiode in deze cyclus kan Oranje voor deze ranglijst punten scoren tegen zowel Ierland als Gibraltar, waarmee Nederland een plek in Pot 2 nog niet uit het hoofd hoeft te zetten (zie onderaan dit bericht de topdertig).

Bij de vorige EK-loting werd een ultieme groep des doods gevormd met Duitsland, Portugal en Frankrijk. Zij kregen nog flinke concurrentie van het verrassende Hongarije, maar kwalificeerden zich alle drie voor de achtste finales. Naast de toptwee van elke groep plaatsen ook de vier beste nummers drie zich immers voor de knock-outfase.

Een poule des doods voor het EK 2024 zou, met de virtuele potindeling, neerkomen op een groep met Frankrijk, Engeland, Nederland en Zwitserland.

De loting van het zeventiende EK is op zaterdag 2 december in het Elbphilharmonie in Hamburg. De ceremonie begint om 18.00 uur.

Virtuele potindeling EK:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Duitsland* Engeland Schotland* Slowakije
Portugal* Albanië Denemarken Wales
Frankrijk* Hongarije Nederland Zwitserland
België* Slovenië Tsjechië Winnaar play-off
Turkije* Roemenië Italië Winnaar play-off
Spanje* Oostenrijk* Servië Winnaar play-off

*Al zeker van het EK

Huidige ranking:

Groep Land Duels en punten
J Portugal 7-21
B Frankrijk 6-18
F België 6-16
D Turkije 7-16
A Spanje 6-15
C Engeland 5-13
E Albanië 6-13
G Hongarije 5-13
H Slovenië 5-10
I Roemenië 6-10
F Oostenrijk 7-16
A Schotland 6-15
H Denemarken 6-13
B Nederland 6-12
E Tsjechië 6-11
C Italië 5-10
G Servië 6-10
J Slowakije 6-10
D Wales 6-10
I Zwitserland 5-9
B Griekenland 7-12
D Kroatië 6-10
A Noorwegen 7-10
C Oekraïne 6-10
E Polen 7-10
H Finland 6-9
G Montenegro 5-8
I Israël 5-8
J Luxemburg 7-8
F Zweden 5-6

Nederland moet mikken op de elfde plaats, waar nu Oostenrijk bivakkeert

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.