Oranje zo goed als zeker van EK na zege in Griekenland

Het Nederlands elftal heeft uitstekende zaken gedaan tegen Griekenland. De mannen van Ronald Koeman boekten een nipte zege op Griekenland en klimmen daarmee op naar de tweede plek in de poule, waardoor een EK-ticket Oranje haast niet meer kan ontgaan.

Griekenland
Griekenland
0 - 1

Koeman voerde ten opzichte van het duel met Frankrijk van afgelopen vrijdag twee wijzigingen door in zijn opstelling. Mats Wieffer en Steven Bergwijn stonden in de basis, wat Joey Veerman en Marten de Roon hun plek in het elftal kostte. De aanvaller van Ajax kreeg voorin dus ook de voorkeur boven Donyell Malen, omdat Bergwijn beter tussen de linies is, zo zei Koeman vooraf.

Ook de tegen Frankrijk geblesseerd uitgevallen Wout Weghorst begon weer in de basis. Hij greep in de eerste helft ook direct de hoofdrol. Een negatieve, wel te verstaan. Nadat scheidsrechter Alejandro Hernández eerder al een strafschopmoment van Oranje voor een handsbal had weggewuifd, kreeg Nederland na ruim twintig minuten alsnog een penalty.

Virgil van Dijk werd bij een hoge bal gevloerd door Konstantinos Koulierakis en de Spanjaard wees naar de stip. Weghorst eiste de bal op, maar zag doelman Odysseas Vlachodimos dezelfde hoek ingaan als zijn inzet. Met deze strafschop erbij, heeft Weghorst nu 12 van zijn 29 genomen strafschoppen in zijn loopbaan gemist.

In de rust gooide Koeman het systeem om. Hij bracht Donyell Malen binnen de lijnen en haalde Lutsharel Geertruida eraf. Nederland begon stormachtig aan de tweede helft en creëerde via Bergwijn een grote kans. Hij onderschepte een bal en ging samen met Weghorst op de doelman af, maar de buitenspeler koos tevergeefs voor eigen succes. Vlachodimos bleek daarna wel vaker een grote sta-in-de-weg voor Nederland.

Tweede strafschop
Na een uur werd Weghorst naar de kant gehaald en maakte Brian Brobbey zijn debuut voor Oranje. Ook hem lukte het niet de wedstrijd open te breken, maar ook de Grieken kwamen niet verder dan enkele dreigende momenten. In de slotfase van de wedstrijd ging Nederland er zelfs nog met de zege vandoor. Hernández legde de bal opnieuw op de stip nadat Denzel Dumfries werd gevloerd door Vangelis Pavlidis. Van Dijk schoot de strafschop wel binnen: 0-1.

Door de late zege komt Nederland in punten gelijk met Griekenland en op onderling resultaat staat Oranje op de tweede plek. Griekenland heeft nog één wedstrijd te gaan tegen Frankrijk en Nederland nog duels met Ierland en Gibraltar. Eén Nederlandse zege is genoeg om het EK-ticket definitief veilig te stellen.