Timo Werner, de Kobe Bryant van het Duitse voetbal

Reacties

Overal waar Timo Werner komt, wacht hem een uitermate koele ontvangst. Eén moment achtervolgt hem nog steeds, ook nu hij als Duits international scoort.

Timo Werner, de Kobe Bryant van het Duitse voetbal

Werner (21) schreef zondag tegen Kameroen (3-1) met zijn eerste interlandgoals geschiedenis. Hij was de eerste Duitser die in één wedstrijd in de strijd om de Confederations Cup twee keer scoorde. Zijn bijzondere productie was genoeg om Die Mannschaft in de halve finale te brengen. Maar populair is Werner niet, integendeel. De harten van de Duitse fans heeft hij nog lang niet veroverd.

Werner vecht tegen één moment dat hem nog steeds wordt verweten en hem meer fluitconcerten dan aanmoedigingen oplevert. Het is 3 december en de wedstrijd RB Leipzig tegen Schalke 04 is koud een minuut onderweg, als Werner theatraal neergaat na een actie van doelman Ralf Fährmann. Scheidsrechter Bastian Dankert geeft een strafschop, die de spits ook nog eens zelf benut.

Nog maanden erna wordt hij op die schwalbe gewezen. Werner is op vreemde bodem de kop van Jut van fans, die hem ook gebruiken om hun haat voor RB Leipzig te uiten. 'Ik kom ergens en word uitgefloten. Maar ik maak mijn doelpunt en we winnen met 0-1. Dat is dan mijn genoegdoening', vertelt Werner in Bild am Sonntag over hoe hij motivatie haalt uit de vijandige ontvangst die hem in Duitse stadions ten deel valt.

De duikeling die Timo Werner nog steeds achtervolgt.
De duikeling die Timo Werner nog steeds achtervolgt.

Het blijft niet beperkt tot wedstrijden met RB Leipzig. Als hij in juni tegen San Marino zijn entree maakt in het WK-kwalificatieduel, klinken er fluitconcerten in Nürnberg. Bondscoach Joachim Löw veroordeelt het gedrag van de Duitse fans. 'Een international, die nog zo jong is en in de Bundesliga 21 keer heeft gescoord, mag niet worden uitgefloten.'

Twee weken later in de aanloop naar de halve finale tegen Mexico vergelijkt Werner het met het ontvangst van een basketballegende. 'Koby Bryant werd ook overal uitgefloten en was altijd de beste. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik de beste ben. Maar ik put er wel moed uit.'

De goalgetter wil het verleden begraven. 'Ik heb me al heel vaak hierover moeten uitspreken en zou graag dit onderwerp voor eens en voor altijd willen afsluiten en mijn blik naar voren werpen. Ik kan alleen maar herhalen dat ik op dat moment, waarop een man vol adrenaline zit en in een fractie van een seconde beslissingen neemt, een fout heb gemaakt en dat ook heb erkend.'

Het verleden mag hem dan achtervolgen, de sportieve toekomst lacht hem toe. Hij heeft qua leeftijd (21) en qua snelheid een streepje voor op zijn concurrenten Mario Gómez (31), Sandro Wagner (29) en Lars Stindl (28). 'Het volgende doel is de finale bereiken', kijkt Werner niet ver in de toekomst. De Confederations Cup moet zijn eerste prijs worden. Het zou een mooi sluitstuk zijn van het toernooi dat geldt als de generale voor het WK in Rusland over een jaar. Daar kan Werner de ultieme genoegdoening halen en desnoods met een schwalbe de Duitse voetbalfans voor zich winnen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.