Tim Howard vierde scorende doelman in historie PL

Meest in het oog springende Premier League-moment in de speelronde van woensdagavond was ongetwijfeld het doelpunt van Everton-doelman Tim Howard. De sluitpost zag een verre trap vanuit zijn eigen strafschopgebied tot verbazing van iedereen met een stuit in het doel van Bolton Wanderers belanden. Voor de winst was het niet genoeg (Bolton won met 2-1), maar opmerkelijk was het zeker.

Tim Howard vierde scorende doelman in historie PL

Overigens begroette Howard zelf zijn doelpunt opvallend koeltjes. Waar ploeggenoten als John Heitinga de doelman schreeuwend om de nek vlogen, kon er bij Howard geen glimlachje vanaf. De Amerikaan stiefelde rustig terug naar de doellijn. Uit respect voor collega-doelman Adam Bogdan, zo verklaarde Howard.

'Als je door je collega aan de overkant gepasseerd wordt, wil je het liefst ergens anders zijn. Zelf heb ik dat lang, lang geleden ook eens meegemaakt. Daarom vierde ik mijn doelpunt niet. Het is een verschrikkelijk gevoel voor een doelman.'

Howard weigerde zichzelf op de borst te kloppen. 'De wind speelde een bepalende factor op Goodison Park. Je zag dat iedereen constant ballen miste. Zelfs verdedigers maaiden over ballen heen die ze normaliter geraakt hadden. Sneeuw, regen en zon is niet erg, maar wind is erg lastig om rekening mee te houden.'

Howard schaarde zich bij een select gezelschap. De Amerikaan was pas de vierde scorende sluitpost in het twintigjarig bestaan van de Engelse Premier League. De eerste drie waren Peter Schmeichel (2001), Brad Friedel (2004) en Paul Robinson (2007). Doelman Peter SchmeichelClub Aston VillaDatum 20 oktober 2001Wedstrijd Everton-Aston Villa (3-2)

De Deense vedette Peter Schmeichel keerde in juli 2001 terug naar zijn zo geliefde Engeland na een uitstapje in Portugal bij Sporting. Na een succesperiode bij Manchester United ging Schmeichel het doel verdedigen van Aston Villa. Een doorslaand succes werd het seizoen niet, maar scoren deed Schmeichel wél een keer: na een kansloze 3-1 achterstand tegen Everton zorgde de Deen kort voor tijd voor de aansluitingstreffer uit een fraaie volley. Doelman Brad FriedelClub Blackburn RoversDatum 21 februari 2004Wedstrijd Charlton Athletic-Blackburn Rovers (3-2)

Brad Friedel leek de held te gaan worden voor Blackburn Rovers in de uitwedstrijd tegen Charlton Athletic. De Amerikaan tikte kort voor tijd de 2-2 binnen, nadat een hoekschop van Brett Emerton opnieuw was ingebracht. Helaas voor Friedel en de zijnen ging dat feestje niet door. Luttele seconden na de miraculeuze gelijkmaker zorgde Charlton alsnog voor de winnende treffer. Doelman Paul RobinsonClub Tottenham HotspurDatum 17 maart 2007Wedstrijd Tottenham Hotspur-Watford (3-1)

In maart 2007 bracht Paul Robinson de fans op White Hart Lane in vervoering. De thuisploeg leidde na een uur spelen met 1-0, toen Robinson voor verdubbeling van de score zorgde. Hij schoot een vrije bal net buiten zijn eigen strafschopgebied over alles en iedereen heen. Zelfs Watford-goalie Ben Foster verkeek zich op de inzet. Samenstelling: Tom Wildvank Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's