Tiental Barcelona blijft ongeslagen na slagveld in Clásico

Barcelona blijft op koers om het seizoen zonder ook maar één competitienederlaag te beëindigen. Real Madrid slaagde er zondagavond met een man meer niet in om de kampioen van Spanje over de knie te leggen: 2-2.

Barcelona speelde tegen Real de gehele tweede helft met tien man, omdat Sergi Roberto kort voor rust een rode kaart had gekregen na een slaande beweging. El Clásico werd sowieso weer gevuld met veel opstootjes: dat er voor beide ploegen eigenlijk niets meer op het spel stond, was niet te merken. Het geruzie begon al voor aanvang, aangezien Real weigerde om een erehaag te vormen voor kampioen Barcelona. In Spanje is dit traditie, maar Real wees erop dat Barcelona ook geen erehaag had gevormd toen De Koninklijke wereldkampioen was geworden.

Al na tien minuten kwam Barcelona op voorsprong. Sergi Roberto kreeg wel heel erg veel vrijheid op rechts en bediende met een uitstekende voorzet Luis Suárez, die met een volley de 1-0 binnenschoot. Lang bleef deze voorsprong voor Barcelona niet staan, want vijf minuten later maakte Cristiano Ronaldo na een geweldige Real-aanval de gelijkmaker. Onder druk van Gerard Piqué verstapte Ronaldo zich bij het maken van dit doelpunt wel lelijk en de sterspeler moest zich halverwege de wedstrijd laten vervangen.

Cristiano Ronaldo kon maar vijfenveertig minuten meedoen.

Toen Ronaldo nog op het veld stond, kreeg hij nog een grote kans om Real op voorsprong te zetten. Marc-André ter Stegen kwam echter als winnaar uit de strijd bij het één-op-één-duel met de topschutter. Real was de bovenliggende partij in de eerste helft en kwam met een man meer te staan, toen Sergi Roberto zich kort voor rust liet provoceren door Marcelo. De verdediger van Barcelona deelde een klap uit en kreeg een directe rode kaart van scheidsrechter Alejandro Hernández Hernández.

Kort in de tweede helft (zoals gezegd zonder de gewisselde Ronaldo) was er opnieuw een hoofdrol voor de arbiter. Hernández Hernández verzuimde te fluiten bij een duidelijke overtreding van Suárez op Raphaël Varane en liet de Uruguayaan doorspelen. Suárez leverde in bij Lionel Messi en die vond het gaatje om de 2-1 binnen te kunnen schieten. Even later werd er een doelpunt van Suárez onterecht afgekeurd vanwege buitenspel en kort daarna haalde Ernesto Valverde Andrés Iniesta naar de kant. De clubicoon van Barcelona speelde zijn laatste Clásico en werd vervangen door Paulinho.

Met de Braziliaan binnen de lijnen was het tiental van Barcelona gevaarlijker dan de elf van Real. Twintig minuten voor tijd kreeg Messi een enorme kans om zijn tweede van de avond te maken, maar Keylor Navas voorkwam met een uitstekende redding de beslissing in de wedstrijd. Aan de overkant kwam Real twee minuten hierna op gelijke hoogte. Marco Asensio bediende Gareth Bale, die eindelijk weer eens vanaf het begin mocht meedoen in een topwedstrijd en prachtig raak schoot: 2-2.

Strafschop?
Real ging hierna op zoek naar meer en had een penalty moeten krijgen, toen Marcelo werd neergehaald door Jordi Alba. Hernández Hernández floot echter niet en maakte daarmee een grote fout. De wedstrijd waarin van alles gebeurde golfde in het restant op en neer en Messi stuitte tweemaal op Navas. Real slaagde er niet meer in om gevaarlijk te worden en dus eindigde de titanenstrijd in een gelijkspel. Barcelona speelt dit seizoen nog drie competitiewedstrijden (tegen Villarreal, Levante en Real Sociedad) en is goed op weg om het hele voetbaljaar ongeslagen te blijven.

Real loopt door het gelijkspel in Barcelona een puntje in op Atlético Madrid, dat eerder deze zondag verrassend met 0-2 verloor van Espanyol. Real heeft nu drie punten minder dan zijn stadsgenoot en nog een wedstrijd minder gespeeld.