Thomas Lemar: de uitzondering die de Simeone-regel bevestigt

Reacties

Atlético Madrid mag zich al jaren onder de Europese elite scharen. Met een veel lager budget dan de andere clubs in dat segment slaagt Diego Simeone er jaar in, jaar uit in om in Spanje en Europa hoge ogen te gooien. Thomas Lemar is de man die de club dit jaar een extra zetje moet geven.

Thomas Lemar: de uitzondering die de Simeone-regel bevestigt

Met een transfersom van 70 miljoen euro is Lemar de duurste aankoop uit de clubhistorie van Atlético. Nog voor het WK in Rusland trok Simeone de buidel om de linkermiddenvelder naar Madrid te halen. Op die linkerflank miste El Cholo voetbalintelligentie, iemand die het verschil kan maken en voor diepte kan zorgen. Centrale middenvelder Koke werd daarom noodgedwongen misbruikt op links door Simeone, die het ook probeerde met Yannick Ferreira-Carrasco, Ángel Correa en Vitolo. Lemar is in zijn ogen de oplossing voor de problemen.

Er werden heel wat wenkbrauwen gefronst toen de transfer bekend werd. Natuurlijk, Lemar is een groot talent. Frans international bovendien. Maar 70 miljoen, is hij dat wel waard? Slechts twee treffers maakte de linkspoot vorig jaar in de Ligue 1 namens AS Monaco. Daar kwamen tien assists bij. In het kampioensjaar van AS Monaco, 2016/17, waren het negen goals en elf assists. Prima cijfers, maar geen cijfers die de megasom verantwoorden.

Thomas Lemar viert het winnen van de Europese Super Cup met Atlético Madrid, ten koste van rivaal Real.
Thomas Lemar viert het winnen van de Europese Super Cup met Atlético Madrid, ten koste van rivaal Real.

Zo dachten Liverpool, Manchester City, Arsenal, Juventus en Bayern München er blijkbaar ook over. Wekelijks werden er scouts gestuurd om Lemar te bekijken. De rapporten waren positief, maar nooit lyrisch. De vraagprijs van AS Monaco zorgde ervoor dat topclub na topclub uiteindelijk afhaakte, tot Simeone in actie kwam. Hij keek verder dan de cijfers, verder dan de rapporten alleen. Hij volgde zijn hart, zijn gevoel.

De pas 22-jarige Lemar lijkt na het ondertekenen van zijn vijfjarig contract direct een bijzonder plekje te hebben veroverd in dat hart van Simeone. De vleugelspeler heeft namelijk een basisplaats gekregen en dat is een absolute zeldzaamheid voor nieuwe spelers bij Atlético. Aanwinsten schrikken zich meer dan eens kapot in hun eerste weken onder Simeone. Alle looplijnen die zij ooit leerden, zijn waardeloos in de ogen van hun nieuwe coach. Alle kennis over pressing wordt door Simeone in de prullenbak gedeponeerd.

Simeone-voetbal, het is een term die eigenlijk opgenomen moet worden in het woordenboek. Alles onder de Argentijn is anders. Spelers leren totaal anders lopen, totaal anders pressen en dat alles op een moordend tempo. Peperdure aankopen als Jackson Martínez, Vitolo, Kévin Gameiro, Nico Gaitán en Luciano Vietto werden zonder pardon op de bank of zelfs de tribune geposteerd. Velen van hen kregen het nooit onder de knie, Vitolo begint het na een half jaar langzaam te begrijpen. Thomas Partey, José Giménez, Correa en Lucas Hernández leren de laatste kneepjes, het kneden van Santiago Arias is pas net begonnen.

Diego Simeone eist het uiterste van zijn spelers. Tijdens wedstrijden, maar zeker ook tijdens trainingen.
Diego Simeone eist het uiterste van zijn spelers. Tijdens wedstrijden, maar zeker ook tijdens trainingen.

Voor Lemar gaat deze vlieger niet op. De Fransman heeft zich in de korte voorbereiding ontpopt tot een zekerheidje voor Simeone. Lemar is basisspeler. In het duel met Real Madrid om de Europese Super Cup speelde hij negentig minuten, in het competitieduel met Valencia 63. Overtuigend? Nee, nog niet. Maar Simeone was positief. Lemar snapt wat hij moet doen en voert zijn taken uit, dan komt de rest vanzelf. Lemar weet niet wat hij meemaakt. 'Diego is een geweldige trainer. Hij kan mij helpen, dat is alles wat ik vraag.'

De verwachting is dat die hulp er zaterdag weer komt in de vorm van een basisplaats, in de vorm van het volste vertrouwen. Atlético Madrid wil dan in eigen huis de eerste driepunter van het seizoen noteren. Buurman Rayo Vallecano moet het slachtoffer worden van de vechtmachine van Simeone, met soldaat in opleiding Lemar direct aan het front.

Atlético Madrid
Atlético Madrid
1 - 0
Rayo Vallecano
Rayo Vallecano
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.