Atlético neemt eindelijk revanche op Real en pakt Europese Super Cup

Reacties

Atlético Madrid heeft woensdagavond de Europese Super Cup gewonnen. De ploeg van trainer Diego Simeone was in Tallinn na verlenging met 2-4 te sterk voor Real Madrid, dat de stadgenoot de afgelopen jaren twee keer de baas was in de Champions League-finale.

Atlético neemt eindelijk revanche op Real en pakt Europese Super Cup

Real-trainer Julen Lopetegui kon nog niet beschikken over aanwinst Thibaut Courtois en dus stond Keylor Navas onder de lat. Luka Modric, die precies een maand geleden de WK-finale speelde, begon op de reservebank, waardoor er voorin achter spits Karim Benzema plaats was voor Gareth Bale, Isco én Marco Asensio. Dat viertal lijkt in Madrid gezamenlijk de erfenis van de vertrokken Cristiano Ronaldo op zich te nemen.

Bij Atlético verschenen er wél twee nieuwe gezichten aan de aftrap. Rodrigo en Thomas Lemar kwamen over van respectievelijk Villarreal en AS Monaco en hadden een basisplaats op het middenveld. De van PSV overgekomen Santiago Arias zat 120 minuten op de reservebank, maar kon na 49 seconden al juichend opspringen.

Diego Godín bediende Diego Costa met een lange bal, de spits lanceerde zichzelf met een kopbal en glipte langs Raphaël Varane om de bal vervolgens bijna vanaf de achterlijn ongenadig hard in de korte hoek langs Navas te rammen: 0-1. De razendsnelle openingsgoal van Costa illustreerde de sterke start van het vernieuwde Atleti.

Real had een kwartiertje nodig om in de wedstrijd te komen, maar ging daarna hard op zoek naar de gelijkmaker. Met name Asensio was er dichtbij met een prachtige inzet achter zijn standbeen langs en een bekeken schot vanaf de rand van het strafschopgebied. In de 27ste minuut was het alsnog raak voor Real. Bale gaf de bal met zijn verkeerde rechterbeen voor bij de tweede paal, waar Benzema hem knap tegendraads langs doelman Jan Oblak kopte.

Asensio kreeg voor rust nog een kans op de 2-1, maar de jonge Spanjaard had te veel tijd nodig. Na een klein uur werd hij door Lopetegui naar de kant gehaald en vervangen door Modric. Enkele minuten later nam Real de leiding vanaf de strafschopstip. Juanfran had die penalty veroorzaakt met een ongelukkige handsbal uit een hoekschop. Sergio Ramos eiste de bal op en schoot hem koeltjes langs Oblak: 2-1.

De mannen van Lopetegui hadden hun zaakjes daarna goed voor elkaar en hielden Atlético een kwartier lang in bedwang. De Europa League-winnaar ging echter steeds opportunistischer spelen en kwam op die manier ook tot de gelijkmaker. Costa hield de bal binnen met een omhaal, waarna hij aan de zijkant bij Juanfran terechtkwam. De Spaanse rechtsback bediende Ángel Correa, die Costa in staat stelde zijn tweede van de avond te maken: 2-2. Marcelo kreeg in de absolute slotfase nog een kans op de winnende, maar hij raakte de bal niet goed bij zijn schuine omhaal.

Daarom werd het verlengen in Tallinn. Beide clubs begonnen die verlenging wat afwachtend, maar na acht minuten brak het spektakel los. Invaller Thomas Partey pakte de bal af van Varane en legde hem terug op Saúl Ñíguez, die hem in één keer uit de lucht kiezelhard in de bovenhoek volleerde: 2-3. Vijf minuten later deelde Atlético de volgende dreun uit. Costa en Vitolo brachten de bal bij Koke, die hem slim en bekeken langs Navas schoof: 2-4.

Atlético wint daardoor voor de derde keer in de historie de Europese Super Cup. Ook in 2010 en 2012 ging de trofee naar het rood-witte deel van Madrid. De ploeg van Simeone neemt daarmee eindelijk revanche op Real, dat de rivaal tussen 2014 en 2017 vier jaar op rij elimineerde in de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.