Joël Veltman heeft met Brighton & Hove Albion een nieuwe tik geïncasseerd in de Premier League. Het vlak boven de degradatiestreep bungelende elftal verloor in eigen huis van Southampton.

Brighton & Hove Albion
1 - 2
Southampton
Southampton

Bij Southampton stond de wedstrijd van maandagavond in het teken van de rentree van Danny Ings. De spits die vorig seizoen alleen Leicester City-goalgetter Jamie Vardy voor zich moest dulden op de topscorerslijst stond sinds 1 november aan de kant vanwege een knieblessure. De 28-jarige Engelsman zat in Brighton voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie en werd in eerste instantie nog achter de hand gehouden door manager Ralph Hasenhüttl.

Zonder Ings kon Southampton het verschil niet maken. Sterker, Brighton kwam in de 26ste minuut op voorsprong na een uiterst ongelukkige handsbal van James Ward-Prowse. De Southampton-middenvelder had amper door dat hij de bal met zijn arm raakte in een duel met Danny Welbeck, maar scheidsrechter David Coote wees wel naar de strafschopstip. Pascal Gross benutte het buitenkansje: 1-0. Ward-Prowse nam enigszins revanche door vlak voor rust bij een corner de bal perfect op het hoofd van Jannik Vestergaard te plaatsen en de centrumverdediger kopte raak in de verre hoek: 1-1.

Veltman kreeg als een van de drie centrumverdedigers bij Brighton direct na rust met Ings te maken. De invaller moest lang wachten op zijn kans om de matchwinner te worden, maar die kwam er in de 79ste minuut na een overtreding van Solly March op Kyle Walker-Peters net binnen het strafschopgebied. Ings ging achter de bal staan en maakte vanaf elf meter alweer zijn zesde Premier League-goal van het seizoen: 1-2.

Voor Brighton, waar Davy Pröpper ontbrak in de wedstrijdselectie en Alireza Jahanbakhsh inviel, begint de situatie in het nieuwe Premier League-seizoen toch wel zorgwekkend te worden. De ploeg van manager Graham Potter heeft nog een kleine buffer ten opzichte van de degradatiezone. Southampton blijft daarentegen uitstekend presteren en staat knap vijfde.