Ten Hag wekt verbazing met analyse: 'Ajax niet oppermachtig? Jawel!'

Ajax had zondag de grootst mogelijke moeite met Feyenoord, dat zeker een uur lang dominant was in de Johan Cruijff Arena. Desondanks toonde trainer Erik ten Hag zich na afloop dik tevreden met de drie punten én het optreden van zijn ploeg. Hij strooide met complimenten.

Ajax
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Ajax had het thuis tegen Feyenoord bijzonder moeilijk. Sterker nog: de beste en meeste kansen waren voor de Rotterdammers, die uiteindelijk stevig zullen balen van de 1-0 nederlaag. Op zijn beurt was Ten Hag natuurlijk tevreden met de zege, liet hij bij de NOS weten. 'Een geweldige overwinning', zo sprak hij na afloop van de ploeterpartij verrassend genoeg.

Wel gaf hij toe dat het een wedstrijd met twee gezichten was, iets wat eerder ook Daley Blind, Steven Berghuis en Dick Advocaat constateerden. 'De eerste fase was voor Ajax. We waren zeer overtuigend, zéér goed aan de bal, kregen heel veel kansen en maakten een geweldige goal. In de eindfase van de eerste helft ging Feyenoord uit een ander vaatje tappen, in de tweede helft was het een strijd. Ik moet mijn jongens een groot compliment maken, hoe ze dat hebben overleefd. Ze hebben gestreden voor elke meter en de overwinning eruit gesleept.'

Van kritiek op het slechte spel van zijn ploeg wilde hij weinig weten. 'Soms moet je ook zó winnen. Lucky? Die laatste kans had erin gekund, maar wij hadden de 2-0 moeten maken en de wedstrijd in het slot moeten gooien. Als ik dan toch een punt van kritiek op mijn ploeg moet hebben: we moeten meer op jacht gaan naar de 2-0, dan maak je het jezelf vele malen makkelijker. En daar hebben we de kansen voor gehad.'

Maar verder kon Ten Hag zijn spelers dus maar weinig verwijten, vond hij. 'Waren we niet oppermachtig? Jawel!', zo reageerde hij fel. 'Zeker de eerste veertig minuten.' De constatering dat het in werkelijkheid dertig minuten was, wees hij van de hand. 'Ja, op een gegeven moment wordt het powervoetbal, maar toen bleven we overeind tegen een sterk Feyenoord. Je bent de eerste helft misschien vergeten, daarin hebben we goed gevoetbald.'

Gravenberch
Overigens lijkt de blessure van Ryan Gravenberch (die in de rust werd gewisseld) mee te vallen. Het ging om een kwetsuur aan de onderrug, zo vertelde de middenvelder tegen ESPN. 'Daar heb ik al jaren last van. Dan gaat het weg, en dan komt het weer terug.' Een pijnstiller nemen en doorspelen was geen optie. 'Dat wilde ik wel, maar het werd steeds erger en erger. Dus als ik zou blijven speler, dan zou ik er misschien langer uit zijn.'