Talisman Ruiz redt slordig FC Twente tegen Feyenoord

Bryan Ruiz was slechts in staat om een kwartier te spelen tegen Feyenoord, maar sleepte voor het slordig spelende FC Twente toch nog een 2-1 zege uit het vuur. De Rotterdammers mochten lang hopen op een stunt.

Talisman Ruiz redt slordig FC Twente tegen Feyenoord

Bij FC Twente was vedette Ruiz weer hersteld van zijn knieblessure, maar nog niet voldoende fit om aan de aftrap te staan. De Costa Ricaan zat wel op de bank. Emir Bajrani kreeg de voorkeur boven Ola John en Dwight Tiendalli verving de aan zijn rug gekwetste Oguchi Onyewu.

Luuk de Jong had last van zijn hamstrings wat een basisplaats voor Emir Bajrani betekende. Bij Feyenoord kreeg Luc Castaignos weer de voorkeur boven Jhon van Beukering en doordat Krisztián Simon een lichte blessure had, stond Diego Biseswar - hét exponent van de grilligheid in Rotterdam - verrassend weer eens in de basis.

De Rotterdammers begonnen wat onzeker aan het duel na de dramatische afgelopen weken en lieten de thuisploeg het initiatief. De ploeg van Michel Preud'homme was echter niet zichzelf. De passing was slordig en de normaliter immer puike veldbezetting oogde minder solide dan normaal. Het speelveld hielp ook niet mee, want het gras in de Grolsch Veste was hobbelig en zeer slecht bespeelbaar. De ploeg kreeg wel kansen, maar Erwin Mulder reageerde uitstekend op schoten van Theo Janssen, Roberto Rosales en Nacer Chadli.

Doordat de Tukkers niet de grootste vorm etaleerden, kreeg Feyenoord wat meer vat op het duel, maar in de eindfase waren de beslissingen te gehaast of verkeerd zodat Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum niet tot scoren kwamen. Het betekende wel dat de ploeg van Mario Been met een goed gevoel de kleedkamer kon opzoeken voor de pauze. Na de rust bleef FC Twente volharden in matige passing en begon Feyenoord voorzichtig in een stuntje te geloven. Zes minuten na rust nam de ploeg zelfs een voorsprong. Gill Swerts had veel vrijheid op de rechterkant en besloot tot een voorzet. Tot zijn verrassing vloog de bal over de zeer traag reagerende Nikolay Mihaylov bij de tweede paal naar binnen. Wijnaldum had bijna de tweede treffer van de Rotterdammers op de voet, maar zijn ziedende schot verdween net over de kruising.

Preud'homme besloot in te grijpen en bracht John voor de matige Denny Landzaat in de hoop dat zijn ploeg nog in staat was om de slordigheid overboord te zetten en via een offensief geen averij op te lopen in de titelstrijd.

De invaller leverde na zeventig minuten een puike voorzet, maar Mark Janko zat net aan de bal zodat Chadli niet binnen kon lopen. Ruiz bleek fit genoeg om een kwartier mee te spelen en met het brengen van de aanvaller speelde de Twente-coach zijn laatste troefkaart.

Doordat de daadkracht, die Twente praktisch de hele wedstrijd ontbeerde, plotseing terug was, werd het offensief steeds geloofwaardiger. Kort nadat Mulder nog knap redding bracht op een geplaatst schot van Chadli, kwam de thuisploeg via een fout van de Feyenoord-goalie op gelijke hoogte. Na een bekeken aanval kwam Wout Brama in schietpositie. De middenvelder schoot recht op Mulder, maar door de benen van de weifelend reagerende keeper verdween de bal in het Rotterdamse doel.

Doordat Twente alleen maar aanvallend dacht, kwamen de bezoekers er af en toe gevaarlijk uit. Castaignos en Jerson Cabral waren echter niet voldoende in staat om de trekker doeltreffend over te halen.

In de slotfase kon Feyenoord niet meer doen dan pogen het gelijkspel over de streep te trekken, maar bezweek uiteindelijk onder de immense druk die Twente onderhield. In de blessuretijd ging Swerts onder een scherpe voorzet van Janssen door en toonde Ruiz zijn onschatbare waarde voor de regerend landskampioen door knap de beslissende 2-1 binnen te koppen.

De Tukkers blijven daardoor in het kielzog van koploper PSV en Feyenoord ziet Vitesse passeren op de ranglijst. Door het verlies van zowel Excelsior, VVV-Venlo en Willem II is de rode streep nog niet te dichtbij gekomen. Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's