Talentenfabriek Ajax is de hofleverancier van het internationale voetbal

Reacties

Ajax heeft van alle voetballers in de 31 sterkste Europese competities de meeste spelers opgeleid. Liefst 85 spelers genoten hun opleiding in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Franse CIES Football Observatory.

Talentenfabriek Ajax is de hofleverancier van het internationale voetbal

Het gaat in dit geval om spelers die tussen hun 15de en 21ste levensjaar minstens drie jaar bij een club onder contract hebben gestaan. Uit de nieuwste publicatie van het jaarlijkse onderzoek blijkt dat niemand in Europa aan de hand van dat criterium een hoger rendement uit de opleiding haalt dan Ajax.

Waar Ajax het twee jaar geleden nog moest afleggen tegen Partizan Belgrado kwam het nu als koploper tevoorschijn na het onderzoek van CIES. Met een vrij forse voorsprong op de rest van de clubs in Europa. Waar de koploper van de Eredivisie 85 spelers afleverde, kwam eerste achtervolger Benfica tot een totaal van 73.

Aantal spelers afgeleverd Club
1. 85 Ajax
2. 73 Benfica (POR)
3. 72 Dinamo Kiev (OEK)
4. 69 Dinamo Zagreb (KRO)
5. 64 Shakthar Donetsk (OEK)
6. 63 Partizan Belgrado (SER)
7. 60 Real Madrid (SPA)
8. 60 Rode Ster Belgrado (SER)
9. 59 Barcelona (SPA)
10. 58 Sporting Portugal (POR)

Ook de andere Nederlandse topclubs vonden zich terug in de bovenste regionen van de ranglijst. Feyenoord staat 24ste, dankzij het afleveren van 42 spelers. PSV (36ste) en AZ (39ste) staan daar net onder vanwege het afleveren van 35 en 34 spelers aan de Europese competities. FC Twente en SC Heerenveen staan ook nog op de lijst. Zij leverden respectievelijk 29 en 25 spelers af.

Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.