Tadic helpt Twente in slotseconde aan zege op AZ

FC Twente heeft in het thuisduel met AZ in de allerlaatste seconde alsnog gewonnen (2-1). De Tukkers waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar hadden lang nodig om een fout van doelman Nick Marsman recht te zetten. Dat lukte uiteindelijk in extremis door een afstandsknal van Dusan Tadic.

Met Luka Djordjevic als vervanger van de geschorste spits Luc Castaignos kreeg FC Twente in de eerste helft de nodige kansen. Jesus Corona stuitte op AZ-doelman Esteban en schoot hoog over, terwijl linksback Dico Koppers zijn poging voorlangs zag gaan.

Vijf minuten voor rust kreeg de ploeg van Michel Jansen de rekening gepresenteerd voor het gebrek aan schotvaardigheid. Uitgerekend ex-Twente-aanvaller Steven Berghuis (foto midden) schoot raak uit een vrije trap vanaf het randje van het zestienmetergebied. De harde inzet leek echter houdbaar, vooral omdat Marsman in de hoek van het schot stond. Maar de doelman, die vorige week ook al in de fout ging, zag de bal via zijn vuisten in de hoek verdwijnen.

Steven Berghuis viert zijn treffer tegen zijn oude club. Het zou niet genoeg zijn voor de punten.

Ook na rust bleef Twente aandringen. Uiteindelijk werd het aanhoudende offensief beloond met de gelijkmaker. Waar de krachten bij het midweeks nog in actie gekomen AZ (Europa League, 1-0 overwinning op FC Anzhi) langzaam wegvloeiden, was het invaller Youness Mokhtar die met een intikker de gelijke stand op het scorebord bracht. Hij kreeg daarbij de bal op een presenteerblaadje aangereikt van Dusan Tadic, die op zijn beurt weer was weggestuurd door Roberto Rosales. Overigens liepen Rosales en Koppers wél tegen een gele kaart aan, waardoor zij het volgende duel met Ajax zullen missen.

De ultieme beloning van Twente zou in de slotseconde komen. Tadic schoot knap raak in de verre hoek, waarna er tot overmaat van ramp voor AZ direct werd afgefloten. Daardoor is Twente in Enschede dit seizoen nog steeds ongeslagen (winst 8, gelijk 6). In totaal verloren de Tukkers al achttien keer op rij niet in eigen huis. De laatste nederlaag dateert van 10 maart 2013, toen het tegen Vitesse 0-1 werd. AZ verloor weer eens na een Europa League-duel, waardoor de balans na Europese verplichtingen inmiddels als volgt is: twee zeges, twee remises en zeven nederlagen. Twente komt door de late zege op gelijke hoogte met nummer twee Vitesse en heeft twee punten voorsprong op PSV. AZ, dat in eigen huis ook al in blessuretijd verloor van Twente (1-2), is nog wel zevende.